Електротехника за бита и съветиКак да направя

Как да изберем стойка за телевизор

Телевизорът е аксесоар, който отдавна присъства във всеки дом. Нещо повече – почти няма дом без поне два, а често и повече телевизионни приемници. Тенденцията е за всеки член от домакинството да има телевизор. Доколко това е здравословно и полезно, особено за подрастващите е друга тема. Монтажът и разполагането на тези телевизори в интериора обаче често изисква различни решения от простото поставяне върху някаква мебел. Особено ако телевизорът е с големи размери, или мебелите са минималистични. Ще ви обърнем внимание върху вариантите за стойки за телевизор.

Най-общо казано може да изберете новият ви телевизор да бъде монтиран върху някаква равна повърхност или да бъде закачен на стената или тавана. Ако изберете втория вариант, също има различни опции. Дизайнерите предлагат различни решения, като например, ако в стаята има колона по-широка от телевизора, стойката за телевизор да се монтира на нея. Ако имате камина, пространството над камината е също добро решение, но ако не разполагате с подобни интериорни детайли, може просто да монтирате телевизора на стената, заобиколен от картини в рамки или да го сложите между две секции с книги.

Вижте всички Стойки за телевизор във Викиват ТУК

Монтаж върху повърхност

Ако изберете стойка за инсталиране на плот или маса, това доста облекчава монтажа, но си има и своите недостатъци. Повечето телевизори се продават със стойка за повърхност, включена в комплекта. Тя е с умерена височина и държи телевизора изправен и стабилен. Може да бъде с един крак в средата на телевизора или с четири по-малки крачета в двата му края. Този вид стойка се монтира бързо с основни инструменти, като отвертка или имбусен ключ. При този монтаж имате лесен достъп до входовете от задната страна на телевизора, нямате проблем с кабелите, които се спускат зад масичката за телевизор или шкафа и лесно можете да променяте разстоянието до стената. Можете лесно да преместите телевизора, когато е необходимо при промяна на интериора или при почистване.

Недостатъците на този вид стойки е, че заемат място, невинаги телевизорът е на правилната височина и задължително има нужда от шкаф или друга плоска повърхност. При това тази повърхност трябва да е солидна и стабилна. При големите телевизори със стойка тип четири крачета е нужно плоскостта да е с дължината на телевизора, което при 55-инчов телевизор например e поне 1.1 м. Ако поставите подобен телевизор върху нестабилна или недостатъчно голяма плоскост, той лесно може да се преобърне, да се счупи и да се сбогувате с немалка сума пари за подмяната му.

Монтаж на стена със стойка за стена

Предимствата на стойките за телевизор за закрепване на стена са много. Най-важните от тях са:

 • повече свободно място. Не се налага да блокирате определен шкаф, комод или дори да купувате специална секция с определено място за телевизора. Обикновено хоризонталните плотове са важни и не е приятно да бъдат блокирани от един голям телевизор.
 • по-голяма безопасност. Ако телевизорът е поставен свободно на равна повърхност и не е прикрепен към нищо, той може лесно да се преобърне и да падне дори с малко натискане или бутане, което може да повреди самия телевизор или да нарани някого. Особено ако имате деца или домашни любимци. Когато телевизора е здраво закрепен за стената, той е по-трудно достъпен и не стои изправен само от собствената си тежест, а е фиксиран към стойката.
 • не се съобразявате с размера на телевизора. Дали е голям или малък, вече не е такъв проблем. По този начин и не се налага да подбирате мебелите спрямо големината на телевизора.
Как да изберем стойка за телевизор 1

Като всяко нещо и стойките за стена си имат своите недостатъци. Добре е да ги знаем преди да пристъпим към избор на начин за монтаж на телевизора си.

Недостатъци на стойките за стена:

 • професионален монтаж. Ако нямате нужните инструменти, познания и умения, ще се наложи да прибегнете до монтаж от професионалист. Така ще сте сигурни, че инсталацията е сигурна  и правилна. Това е важно, защото стойката ще държи вашия скъп и сравнително тежък телевизор. Лошата инсталация, която в резултат на различни вибрации, като например от автомобилен трафик, строителни площадки наблизо или тичащи палави деца и домашни любимци, могат да доведат до саморазхлабване на винтовете на стойката и да доведат до падане на телевизора.
 • затруднен достъп до портовете на телевизора. Ако стойката ви не е подвижна и е с тънък профил, при който има малко разстояние между телевизора и стената, това може да доведе до проблеми при свързването между телевизора и оборудването към него. Това ще наложи ползването на конектори със специална Г-образна форма, които не са толкова често срещани.
 • видими кабели. Всеки телевизор има различни кабели, които достигат до него, за да може да работи правилно. Част от тези кабели са: захранващият кабел, антенният кабел, често HDMI кабела и евентуално, кабелите за тонколони и различни други устройства. Ако не се вземат специални мерки да се скрият в кабелен канал или в стената, тези кабели ще висят от телевизора и ще развалят цялата естетика на дома.
 • място за допълнителното оборудване. Независимо, че телевизорът е монтиран на стената и вече е освободил място, към него има допълнително оборудване, които също трябва да се постави някъде. Това включва декодера на кабелната телевизия, ако се ползва такава, често игрална конзола, аудио система, Blu Ray плейър и др. Тези устройства ще изискват маса, стойка или шкаф, на който да бъдат поставени и ще отнеме спестеното място, а и ще стои неестетично.
Как да изберем стойка за телевизор 2

Видове стойки за телевизор за стенен монтаж

На пазара се предлагат много видове стойки. Коя да изберем зависи от различни фактори, като големина на телевизора, тежест, предпочитания за подвижност и т.н. Ето някои опции:

 • плосък монтаж. Най-основният тип стойка за стена е тази за плосък монтаж. Тя заема малко място и позволява на телевизора да остане прибран към стената, на която се монтира. Тази стойка е със сравнително лесен монтаж и една от най-сигурните за инсталиране на плосък телевизор към стена. Недостатъците и са, че липсва каквато и да е гъвкавост и няма възможност за промяна на ъгъла на гледане или наклона на екрана. Това е фиксиран неподвижен вид монтаж.
 • монтаж на кука. Тази стойка за стена използва куки на които се закача телевизора, за да се прикрепи към стената. Този тип инсталация е подобен на плоския монтаж, но позволява телевизора да бъде отстранен от стената доста лесно, когато е необходимо. Това осигурява по-лесен достъп до портовете, намиращи се отзад на телевизора, а може да облекчи и почистването. Куки за монтиране вече не се използват много, като повечето плоски стойки вече използват подобен на кука метод за закрепване към основната скоба.
 • монтаж с възможност за завъртане и накланяне. Този тип монтаж е до голяма степен подобен на плоския, но предлага възможност за накланяне или завъртане (или и двете, в някои случаи) на телевизора, за да го позиционирате правилно. Тази стойка ви позволява да регулирате ъгъла на гледане, което може да бъде от полза, когато имате възможност за избор на различни позиции на гледане в една и съща стая, като например много дивани или дори от пода. Този начин на инсталация най-добре подхожда за по-малки телевизори, тъй като по-големите телевизори може да тежат твърде много за този тип стойка.
 • монтаж с движение по три оси. Това е най-сложният и скъп вид стенно монтиране за телевизори. Стойката позволява на телевизора да се наклонява по различни начини, според позицията на зрителя и е най-добре да се използва в големи стаи с много опции за сядане. Може да се използва и в обществени пространства, като големи офиси, конферентни зали, фоайета на хотели и др.
 • комбинирана стойка с шарнир. При тези стойки освен възможността на завъртане и накланяне на телевизора, има и удължаващо се рамо, което позволява да се променя разстоянието на телевизора от стената. Това също така облекчава и достъпа до входовете  отзад на телевизора. Тази стойка предлага на-голяма гъвкавост и варианти за използване на телевизора.

Вижте всички Стойки за телевизор във Викиват ТУК

Критерии за избор на стойка за телевизор

Ако сте избрали стенен монтаж и сте избрали вид стойка, стационарна или подвижна, е време да се пристъпи към избор на стойката по функционален и естетически признак, т.е. на какво условия трябва да отговаря, за да имате комфорт и сигурност на монтажа:

1. Размер и товароносимост. За всяка стойка за телевизор има указано в характеристиките до колко килограма може да носи и до какъв размер на екрана може да е телевизорът. Винаги се застраховайте, като избирате стойка с по-голяма товароносимост от теглото на вашия телевизор. Никога не монтирайте телевизор с по-големи размери и тегло от предписанията на стойката.

Как да изберем стойка за телевизор 3

2. Височина на монтаж. За да не се налага да извивате врата си в продължение на часове, докато гледате телевизия е важно да монтирате телевизора на нивото на очите или малко по-високо. За да определите най-добрата височина трябва да измерите височината на очите си докато сте седнали на дивана или фотьойла, откъдето ще гледате. Трябва да се уверите, че центърът на екрана не е далеч над зрителната линия.

3. Стил. Стойките за стена обикновено са скрити зад телевизора и не се виждат, но ако монтирате телевизора върху мебел или шкаф, трябва да съобразите стила на поставката с околния интериор. Трябва да се подбере стила на конзолата с вече съществуващия стил в дизайна на стаята. Ако не сте професионален дизайнер или нямате силно изразена артистична натура, добре е да избягвате ярките цветове, шахматните мотиви, заоблените форми, съчетани с асиметрични елементи. Простите геометрични линии, бледите или неутрални цветове и отворените шкафове, в които ще намерите място за допълнителното оборудване създават усещане за съвременен минималистичен стил и допълват елегантността на околния декор.

След като изясните всички елементи в избора си на стойка, трябва да изберете и фирма, на която имате доверие,  произвеждаща избраният от вас продукт. Така изборът на стойка за телевизор става завършен и може да пристъпите към самата покупка.

текст: инж. Д. Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори