Електротехника за бита и съвети

5 мита за спестяване на електроенергия в дома в условия на пандемия

Ковид 19 промени живота ни, наложи нови методи на работа и на общуване. Много от хората работят от вкъщи или са загубили работата си и така прекарват 100% от времето си у дома.

Сигурно вече сте забелязали как сметките за ток се увеличават. Така е, защото и консумацията на енергия се увеличава значително.

Ако преди сте се прибирали от работа в 18ч. и сте се заемали с обичайните неща – готвене, телевизия, музика, чистене и т.н., то сега 24 часа вие използвате различни уреди изцяло в дома си.

Отличен начин да разберете колко енергия консумират конкретните уреди е употребата на Ватметър или наричан още Енергомер или контролен електромер.

5 мита за спестяване на електроенергия в дома в условия на пандемия 1

Как да внимаваме и да разпознаем митовете, според които „уж“ спестяваме енергия.

Мит №1 – Ако устройствата или уредите са изключени, те не консумират енергия.

Да, но не е точно така. Много от уредите, които използваме, когато не работят, те все пак са включени в ел. мрежата и така са в режим на готовност или standby. За някои от тях консумацията е минимална, но повечето „използват“ повече енергия, дори без да работят и могат да доведат до допълнителни разходи за ток.

За съжаление уредите от този тип имат доста широка употреба и ние дори не се замисляме, че те са „домашните вампири на ток“. Например зарядните за мобилни телефони, зарядните за лаптопи, рутерите, кафемашините, телевизорите, микровълновите фурни или хладилниците. Огледайте се и пребройте колко такива уреди имате само в една стая.

За да избегнете този тип консумация, просто изключете уреда от контакта, когато не го използвате.

Все пак мислете – не изключвайте хладилника, ако не искате да ви се развали храната.

Мит №2: Ще мия съдовете на ръка, така ще спестя вода и ток.

Нищо подобно! Ако трябва да загреете кана с вода, за да измиете 5 чинии, две тенджери, чаши, прибори и т.н., или да пуснете проточен бойлер – който консумира моментално 4kW дневна енергия, едва ли ще спестите енергия. А и време.

По-практично и по-евтино е да се използват съдомиялни машини, както по отношение на консумацията на вода, така и на електроенергия. Но е важно да ги използваме функционално – за почистване на пълен комплект посуда, изпълвайки целия капацитет на уреда. С това оползотворяваме напълно енергията, която се изразходва по време на работа на даден уред и по този начин генерираме общи спестявания.

Естествено, ако трябва да измием чашата си от кафе и две чинии, които са ни останали от снощи, никак няма да е икономично само за тях да пуснем миялната машина.

Някои устройства увеличават осезаемо сметките за ток и вие знаете кои са те, но се налага да се ползват, особено през зимата. Такива основно са уредите, които използваме за отопление, които водят до най-голямо потребление. В този случай просто трябва да ползваме толкова топлина, колкото ни трябва. Намаляването на общата температура в стаята само с един градус, спестява значителна част от консумацията на електроенергия на климатика, например. Другият важен фактор е употребата на съвременни високоефективни, икономични уреди.

Мит №3 – Някои уреди трябва да останат включени, дори да не ги използваме в момента. Да – това е вярно!

Тук веднага ще реагирате, че това противоречи с Мит №1.

Първо прочетете!

Да, така е, като това зависи от времето на експлоатация на дадения уред или устройство. Ако периодът, през който не ни се налага да използваме определен уред е по-малък от 20 минути, по-добре е да го оставим включен. Имайте предвид, че изключването и включването на този конкретен уред, може да представлява по-голям разход в дългосрочен план.

А може и самият уред да се повреди. Това е така, поради пусковите токове, комутационните загуби и един ефект описан в теорията на електротехниката като ПКР (повторно-кратковременен режим).

Например ако ползваме климатик и в един момент ни стане топло, веднага бързаме да го изключим, за да „икономисаме ток“, но ако след около 30 мин. отново ни стане студено и ние го включим на пълна мощност, той ще консумира повече енергия, отколкото ако го оставим да работи на минимална мощност и поддържа постоянна температура.

Това е само един пример. Същото важи и за по-малко енергоконсумиращи уреди.

Компетентното и разумно използване на електроенергията в дома е изключително важно, за да избегнем излишни разходи, както и да предотвратим евентуални аварии и инциденти, а също така и да запазим по-дълго живота на самите уреди. В по-глобален мащаб – ще допринесем за опазване на околната среда и ресурсите на нашата планета. 

Мит № 4 Дебелината на проводника влияе на консумацията на електроенергия.

Невярно! Това е друг от митове за консумацията на електроенергия. Проводимата площ на един проводник се променя в зависимост от съответното натоварване, т.е. от броя и мощноста на свързаните уреди. Правилно оразмереният проводник е по-добър от преоразмереният. Ако инсталираният проводник е с по-малко сечение от необходимото за захранване на уредите в един токов кръг, то той ще грее и ще увеличи разхода на ток, дори може да предизвика пожар, затова е много опасно, но ако едно домакинство има нужда от проводник със сечение 2.5mm2, а вие решите да поставите 4mm2, то това няма да доведе до икономия на ток. В едно домакинство има различни токови кръгове, които са оразмерени да понесат различни натоварвания и затова са изпълнени с проводници с различно сечение. Има токов кръг за бойлери и печки и той е с по-голямо сечение от токовия кръг за осветление, например. Съветваме ви да използвате подходящ проводник, съобразно натоварването, което ще бъде свързано към контактите.

Мит №5 – Бойлерът трябва да е включен денонощно, за да харчи по-малко ток.

Може да не ви се вярва, но все още има много хора, които вярват в този мит. Истината е, че оптималният начин за загряване на вода е да се постави реле за време на ключа на бойлера, който да го включва само, когато има нощна тарифа.

През деня бойлерът е добре да бъде изключен. Топлоизолацията на съвременните бойлери е достатъчна, за да запази топлата вода до следващия нощен цикъл на включване. Разбира се, това е свързано и с правилния размер на водосъдържателя. Така например едно 5 членно семейство трябва да избере бойлер с по-голям водосъдържател, отколкото едно дву- или тричленно семейство.

През времето на пандемията и в условия на изолация, както и при работа от дома, сметките на домакинствата нарастват, а приходите, поради затворените бизнеси – намаляват, затова е важно да се управляват разумно всички разходи, включително и тези за електроенергия и да не се робува на митове.

текст: инж. Д. Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори