Електротехника за бита и съвети

5 съвета за безопасно инсталиране и употреба на светлинна коледна украса

Светлинната коледна украса е задължителен празничен атрибут, който допринася изключително много за създаване на празнично настроение и за специфичната коледна атмосфера. Само в САЩ обаче всяка година има над 200 пожара, причинени от коледна украса.

Външната украса, обикновено окачена по фасадата на сграда, по улуци или парапети, рядко е причина за пожар. Просто се намира в по-незапалима среда в сравнение с интериорната украса, където коледното дръвче, хартиени и пластични гирлянди и други са много лесно запалими. Това не значи обаче, че при поставянето на външната украса няма инциденти – напротив.

Дали поставяте екстериорна или интериорна украса, или и двете, подготвили сме ви няколко общи правила за безопасност, чрез които да подсигурите дейността си и да се насладите на празнична и лишена от инциденти коледа.

Вижте Светлинната LED коледна украса във Викиват ТУК

Тествайте коледната украса предварително.

Винаги е добра идея да включите светлините, преди да ги окачите, за да проверите за изгорели крушки или диоди. Също така трябва да търсите изтъркани или разхлабени проводници, липсваща изолация и разтопени или изкривени гнезда на крушки, всеки от които може да причини късо съединение и да предизвика пожар. Повредените елементи трябва да се изхвърлят или поправят. Това правило важи особено силно за чисто нова украса, или такава, която се използва вече много години.

Не претоварвайте контакти, разклонители и захранвания.

Съвременните LED коледни украси са много по-икономични откъм изразходвана енергия от старите украси с лампички с нажежаема жичка. Въпреки това не е невъзможно да претоварите някой контакт или разклонител, особено ако в него има включени и други електроуреди, и ако включвате много на брой и с голяма дължина светлинни елементи. Четете предписанията на производителите и при съмнения за претоварване преразпределете захранването от различни контакти в различни енергийни кръгове. Претоварването е един от основните причинители на пожари.

Закрепете стабилно външната светлинна украса.

Когато инсталирате украса навън винаги закрепвайте светлините си към стабилна монтажна повърхност. Избягвайте обаче използването на телбод или метални скоби. Изолацията на проводниците може случайно да бъде пробита и да причини късо съединение или трудно откриваеми прекъсвания. Подмятаният от вятъра кабел може да износва изолацията си, тъй като се трие в скоби или пирони, което отново създава риск от пожари при късо съединение. Вместо това използвайте пластмасови монтажни скоби или свински опашки с подходящ размер. Задължително монтирайте украсата без да я включвате в захранването. Използвайте разклонители и удължители с подходяща IP защита.

5 съвета за безопасно инсталиране и употреба на светлинна коледна украса 1

Внимавайте при окачване на високи места.

Колкото и смешно да звучи, най-много от нараняванията, свързани със светлинната коледна украса не са свързани с електричество или огън, а с падане от високо. Обикновено паданията са от нестабилно поставена стълба, от използването на подръчни средства вместо стълба (столове, маси, мебели) или от подхлъзване при ходене по покрив.

Осигурете си надеждна стълба и помощник, който да я придържа. Поставяйте стълбата върху стабилна основа и с подходящ ъгъл спрямо сградата или дървото, което изкачвате. Никога не се опитвайте да преместите стълбата, докато сте качени върху нея, колкото и изкушаващо да изглежда. Избягвайте качването по покриви, ако не сте обезопасен правилно. И не на последно място – не избързвайте с употребата на алкохол, преди да сте приключили с окачването на украсата.

Вижте Светлинната LED коледна украса във Викиват ТУК

Изключете коледните светлини, когато отсъствате от дома си.

Много хора включват светлинната украса когато я инсталират през ноември и я изключват през януари. Съвременните LED украси са икономични, надеждни и безопасни, но въпреки това не е добра идея да ги оставяте включени без надзор. Когато си лягате или особено когато напускате дома си изключвайте светлинните украси, особено интериорните. Както всеки електроуред, и при украсата е възможно да се появи неизправност. В такъв случай е добре да има някого наблизо и той да е буден, за да може да се справи лесно с проблема, преди да се е превърнал в катастрофа.

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори