Потребителска електроника и компютърни системи
Популярни

Бял шум – за здрав сън на бебета и възрастни

Какво е бял шум? Терминът е общоприет като название на фонов шум, като от смущение при радиопредаване. Обикновено е в чуваемия спектър на звука, с честота от 20 до 20000 херца, като има сравнително равен интензитет в целия спектър. Белият шум нашумя последните години с фрази като Бял шум за бебета или Бял шум за сън, но за това по-късно.

Белият шум се отличава със ш-подобен или с-подобен звук. На практика бял шум не е название на конкретен звук, а по-скоро на звук с подобни характеристики. За по-възрастните от нас най-яркият пример за бял звук е излъчваният сигнал от телевизионните приемници преди 30-ина години, след приключването на програмата на канал 1 🙂

Бял шум – за здрав сън на бебета и възрастни 1

Белият шум сам по себе си не е мелодичен или приятен за слуха. Особено при повече децибели, той си е направо неприятен. Специфичният интензитет на белия шум, покриващ почти целия чуваем спектър обаче има някои много полезни качества. При подходяща сила на звука, той има свойството да „маскира“ околните звуци и да ги приглушава. Ухото се настройва към белия шум и започва да чува много по-слабо околните звуци. По този начин се осигурява един звуков комфорт, който позволява да се спи и отпочива спокойно дори и в шумна градска или друга среда. Спокойният сън е важен за възрастните, но е от изключително значение за децата.

Стигнахме и до бебетата.  Всеки, който е имал вземане даване с малките сладки същества, знае универсалното правило – спи ли бебето, спите и вие. Затова цяла индустрия е впрегната в осигуряване на спокоен сън за бебетата – кошари, матраци, люлки, шезлонги, плюшени играчки и още и още. И родителите, стараейки се да осигурят сън за наследниците (и за себе си), се надпреварват да ги купуват. Истината е обаче, че често бебетата заспиват трудно. Обикновено и много други фактори са срещу вас – съседът прави ремонт и кърти с къртач, трафикът от улицата е твърде шумен, куче вие нейде в полето, по-голямото дете в другата стая се учи да свири на барабани, съседката вдига сватба пред блока и т.н. Това прави задачата с приспиването на отрочето още по- трудна.

Тук се намесва белият шум, като добър помощник на родителите. С негова помощ имате значително по-голям шанс да приспите бебето, особено ако наоколо не цари тишина.

Предимства на Белия шум

Белият шум е по-ефективен дори от детски песнички или приспивни инструментални пиеси. Ето защо:

 • Белият шум осигурява монотонна звукова среда, която е комфортна за слуха.
 • Поради спецификата на честотата си, той притъпява околните звуци и намалява интензитета им.
 • Белият шум е подобен на шума, който бебето чува в утробата на майката. Там звукът се създава от потока на кръв в кръвоносните съдове. Този звук всъщност осигурява спокойствие и комфорт на бебето.

Как да постигнем бял шум в домашни условия?

На практика някои устройства в дома създават звук с подобни характеристики на белия шум. Например сешоар, прахосмукачка, блендер и други. Не случайно бебетата слушат в захлас, когато пуснете подобен уред. Но не е особено практично, да оставите сешоар или блендер да работи в 2 през нощта например за половин или един час – докато бебето заспи.

Има приложения за андроид или епъл смартфон, които предлагат различни звуци за приспиване, сред които и бели шумове. Като цяло нелошо решение, носещо обаче своите недостатъци. Не е добре да държите твърде близо до бебе мобилен телефон. Може да ви звъннат или да се включи екрана от някакво съобщение и бебето да се разбуди рязко. Приложенията често са платени или са безплатни, но с дразнещи реклами. Звукът от говорителите на смартфона често не е с достатъчно добро качество, за да симулира добре целия честотен диапазон на белия шум. И т.н.

Машини за бял шум

Най-добрият вариант за осигуряване на качествен бял шум са т.нар. машини за бял шум. Това обикновено са портативни звукови устройства с вграден говорител, усилвател и предварително записани звуци, сред които и няколко бели шума с различни характеристики. Тези машини са проектирани специално за целта и параметрите им са съобразени с оптималното възпроизвеждане на честотния диапазон на белия шум, а и на други успокояващи шумове и мелодии. Машина за бял шум за бебета може да комбинира различни характеристики и екстри, които допълнително да улесняват работата с нея и да повишават ефективността и:

 • Компактни размери и ниско тегло – позволява лесно пренасяне от стая в стая или пък транспортиране до друго място, на вилата, на почивка, у баба…
 • Множество звуци, от които да избирате, включително няколко вида бял шум.
 • Вградена батерия с автономност поне няколко часа. Така сте независими от електрическата мрежа и може да го използвате и в градината, в парка или на друго място без ток.
 • Вградена светлина. Много от машините за бял шум притежават и мека лед светлина, която е идеален източник на осветление, на което да спи детето. Освен че децата не обичат пълната тъмнина, лекото осветление спомага и вие да наблюдавате детето през нощта и да реагирате в случай на нужда.
 • Атрактивен дизайн. Когато разполагате предмети около детето или аранжирате детската е добре да спазвате някаква естетика, която да се наследи от детето. Така че не пречи и машината за бял шум да е приятна за окото.
 • Удобни и лесни за употреба бутони. Това е важно, тъй като може да ви се наложи да боравите с машината с една ръка, докато с другата приспивате детето, или пък да боравите в полумрак. Светещи и/или големи и удобни бутони ще спомогнат за лесното боравене с уреда.
 • Таймер. Удобна функция, чрез която задавате време, след което машината да се изключи. Това е не само удобно, но и доста важно. Ще разберете по-надолу защо.
Бял шум – за здрав сън на бебета и възрастни 2

Важни уточнения при употребата на машина за бял шум

Въпреки че е удобно и изключително полезно устройство, има неща, за които трябва да внимавате при употреба на машина за бял шум:

 • Разположение на машината. Не поставяйте твърде близо машината до детето. По този начин може звукът да е твърде силен, без да го осъзнавате.
 • Внимавайте със силата на звука. Дори и да сте поставили машината далече от детето, пак може да сте прекалили със силата на звука. Имайте предвид, че е възможно детският слух да е значително по-добър от вашия и ниво на звука, което за вас е комфортно, за него да е вредно. Настройвайте звука 1-2 степени по-ниско, отколкото си мислите, че трябва да е.
 • Не прекалявайте с белия шум. Възможно е детето да привикне да заспива само на бял шум, което ще ви донесе неприятности в бъдеще. Използвайте машината само в случаите, в които детето има реални проблеми със заспиването.
 • Изключвайте звука, след като детето е заспало дълбоко. Това спомага да предотвратите привикването от предишната точка. За целта полезна функция е таймерът на машината. Разбира се, може да правите изключение, ако детето спи в шумна среда и когато спрете белия шум, околните звуци да го будят.
 • Не позволявайте на детето да си играе с машината. Това е електроуред, а не играчка. Възможно е да се нарани физически или да усили звука толкова, че да увреди слуха си.

Като цяло машината за бял шум е чудесен уред за всяко домакинство, особено сако има бебе или малко дете. Всъщност обаче машината е отличен начин да подобрите и собствения си сън. Всичко, което казахме по отношение на подобряване на детския сън важи и за възрастните. Ако заспивате трудно, ако живеете в шумна среда, ако стресът ви идва в повече – машината ще ви помогне да си починете по-пълноценно и ободряващо.

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори