ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиКак да направяПотребителска електроника и компютърни системи

Фотоелектрически таймер, седмично програмируем, с астрономическа корелация за DIN шина

Генерацията цифрови програмируеми таймери, с отчитане на географските координати, са съвременно средство за автоматизация на системи за осветление на обекти, светлинни реклами и табла, витрини, знаци, пана или улично осветление на населени места, осигуряващи значителна икономия на средства и необслужваем режим на работа. Устройствата имат достатъчно мощност, да контролират осветителни тела с обща консумация до 4000W. Това означава, че ако се използват LED осветителни тела с консумация 40W, един фотоелектрически таймер може да включва и изключва до 100 лампи.

Фотоелектрически таймер, седмично програмируем, с астрономическа корелация за DIN шина 1

Фотоелектрическият таймер има възможност за седмична програмация, което означава, че може да се програмира да различава работните дни от уикенда, когато това е необходимо. Функцията му за включване и изключване в зависимост от осветеността го прави много подходящ за автоматизация на уличното осветление в населени места. Така контролираното осветление винаги ще се включва при залез слънце и ще се изключва автоматично при изгрев.

 

Моделът фотоелектрически таймер AHC 15T за разлика от другите електронни и аналогови таймери, допълнително се настройва според географското положение на контролирания обект.

Фотоелектрически таймер, седмично програмируем, с астрономическа корелация за DIN шина 2

 

Устройство и принцип на действие

Електрическата и механичната му износоустойчивост са изключително високи и достигат до над 1 000 000 цикъла. Има удобен LCD дисплей, който служи при процеса на програмиране и дава информация за настройките на устройството. Важно е да се отбележи, че устройството има съвсем незначителна собствена консумация. Има и съвсем малки размери и може да се постави на DIN шината на електроразпределителното табло. Кое е най-същественото предимство на фотоелектрически таймер AHC 15T? Това, че програмираните времена на включване и изключване са във функция, от географската ширина и продължителността на деня. Това означава, че ако вие сте настроили таймера да включи например в 9 часа осветлението на обекта (например парк, квартал или паркинг), но в определения сезон, на определените географски координати на определения ден слънцето залязва в 9.30 – таймера ще включи в 9.30ч.

diferent

Това изключително улеснява работата с таймера и пести значителни количества електроенергия. Не се налага пълно препрограмиране през 2-3 месеца, когато залеза и изгрева на слънцето започнат силно да се различават от зададените при програмирането.

 

Настройка на фотоелектрически таймер

Функцията свързана с астрономическата корелация може и да не се включва. Това може да направите ако не желаете той да се съобразява с изгрева и залеза на конкретното местоположение. Когато обаче тя се включи, настройката започва с избор на полукълбото в което се намирате – северно или южно. След това трябва да установите географската си ширина, която впрочем е изписана на всички географски карти или да я потърсите в интернет. Когато настроите и нея, можете да започнете да настройвате датата, часа и времената на включване е изключване. Всичко това е описано детайлно в инструкцията за експлоатация на контролера.

Фотоелектрически таймер AHC 15T работи с много малко отклонение от зададеното време – около 2s. Има широк диапазон на работната температура и нормална влажност на въздуха: от 35 до 85%. Понася значителни отклонения от номиналното напрежение, което го прави незаменимо в малки и отдалечени населени места с нестабилно номинално напрежение. Може да работи както при 180VAC така и при 250VAC. Фотоелектрическият програмируем ключ е снабден с предпазен капак,. След програмирането той се затваря и предпазва дисплея и бутоните от механични повреди и прах.

В заключение ще споменем, че фотоелектрическия седмично програмируем таймер с астрономическа корелация за еврошина е изключително полезно устройство. Благодарение на него, спестените за електроенергия пари, то многократно изплаща цената си.

Тагове
Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори