Сподели с приятели
Какво е HDMI кабел?

Технически погледнато HDMI означава High-Definition Multimedia Interface (мултимедиен интерфейс с висока резолюция). HDMI кабел е глобален стандарт за свръзка, разработена от консорциум на едни от най-големите производители на електроника, включващ: Sony, Hitachi, Philips, Panasonic, Thomson (RCA), Toshiba и Silicon Image. Днес повече от 800 компании използват HDMI стандарта в техните продукти.

Това означава, че с един кабел може да се свържат всички компоненти на системата за “домашно кино”(TV, DVD player, игрови конзоли, монитори и др.) с високо качество на картината и звук, без притеснения от производителя и съвместимостта на продуктите.

hdmi cable

Защо HDMI ? 

HDMI кабелите са най-добрия и най-лесният начин за възпроизвеждане на аудио и видео, който може да закупите. High-Definition Multimedia Interface (мултимедиен интерфейс с висока резолюция) или просто HDMI е единственият начин, чрез който Вие може да изпитате 1080p резолюция. Това определено означава, че ако искате да се радвате изцяло на новото поколение филми с невероятно качество на звук и картина, трябва да използвате висококачествен HDMI кабел.

За разлика от някои други кабели, HDMI “пренася” не компресирано, а изцяло дигитално изображение на данните предавани между устройствата. HDMI елиминира нуждата от сложни връзки м/у звук и картина. Той замества няколко на брой кабела наведнъж. И разбира се крайният резултат е перфектна картина и звук само с един лесен за свързване кабел.

Всичко в едно!

HDMI предлага същият, изцяло цифров сигнал, трансфер на звук (до осем канала едновременно), какъвто би бил с поне 3 индивидуални видео кабела и поне един аудио, за да може да се постигне същият ефект на качеството на звука и картината. С HDMI цялата тази информация се предава безотказно само с един надежден кабел. За всички екстри, които днешното “домашно кино” предлага, (сателитни и кабелни оператори, Blu-ray, игрови конзоли и безброй различни начина за забавление) HDMI е един много по-лесен, “чист” и по-малко объркващ начин за връзка.

hdmi кабел

Какво да търсим?

Всеки HDMI конектор интегрира 19 кабелни двойки, които трябва да имат точно същата дължина и съответните коефициенти, за да се предават точно битове, които съставят цифровият аудио и видео сигнал. Тези битове трябва да се предават в идеален синхрон, за да може данните да се тълкуват правилно. Ето защо, всички HDMI кабели в търговската мрежа  са проектирани, произведени и тествани с изключително малък толеранс, преди да бъдат маркирани с официалното HDMI лого.

 

Въпреки това, не всички HDMI кабели са еднакви. Особено, когато използвате кабел, който е по-дълъг 10 метра, качеството може да пострада!

Разграничаващи фактори са:

Материали: характеристики – като дебелина на проводника и изолацията, оплетката и ширмовката, дизайн, които повишават надеждността на кабела.

Speed рейтинг: по-висок рейтинг на скоростта символизира по-висока честотна лента.

Bit дълбочинен рейтинг: от базови 8 битови, до по-висок клас кабели – до 12 и дори 14 бита.

Поддържане на специфични функции:  Това е един от най-важните фактори, който ви съветваме да взимате под внимание. Тези “специфични” функции могат да включват:

  • резолюция 1080p (или по-висока);
  • по-голям рейтинг на “рамката” 120Hz или 240Hz;
  • дълбоки цветове; автоматична синхронизация и т.н.

Калин Диев

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Затвори