Електротехника за бита и съвети

Интериорният дизайн – хармония от цветове, осветление, декорация, аксесоари

Всеки иска да се чувства добре в дома си, да изпитва спокойствие и комфорт. Замисляли ли сте се дали интериорът в дома ви изразява вашите ценности и вкус? Или просто всички мебели, предмети и вещи запълват някак пространството.

Например, ако сте свикнали да живеете сам и обичате всичко да е педантично подредено, едва ли бихте оставили домът ви да е претрупан и разхвърлян, с излишни аксесоари и украси. Всичко, което не е на мястото си, би ви дразнило. Ще бъдете нервен и  няма да можете да се отпуснете.

Точно обратното, ако сте  човек на изкуството, със сигурност ще оставите хаоса да доминира, редът и изчистеният интериор няма да са толкова важни за вас. Може би ще  наблегнете на по-ярките цветове, еклектични мебели и сантиментални сувенири.

Ако пък имате голямо семейство, с едно или няколко деца, тогава ще трябва да съчетавате и да комбинирате желаната естетика с потребностите на цялата фамилия.

Във всеки един случай домът говори за своите стопани/домакини.

Домът е нашата малка вселена, която моделираме според нашите желания, вкус и естетика, за да се отпуснем от напрежението и да се чувстваме добре. Не случаен е изразът „Като у дома си“.

Какво ни казват цветовете

Изборът на цветове говори много за характера и личността. Ако цветовата гама на дома е в светли тонове, например бяло или бледи нюанси на синьото и зеленото, това  показва една спокойна и балансирана личност, която предпочита изчистения стил. Комбинацията от ярки и наситени цветове, като червено или жълто е израз на емоционалност, жизненост и темперамент. Психолозите са доказали, че екстровертите предпочитат по-топлите и ярки цветове, докато – обратно, интровертите харесват меките, хладни, приглушени цветове. Цветовете от по-тъмната гама, като кафяво, тъмно синьо, сиво, лилаво говори за една зряла и философски настроена личност. Съчетанието на отделните цветове и комбинацията на различни линии, форми и  орнаменти, също дава представа за детайли в естетиката и вкуса на човека.

Избирайки желаните цветове, може да засилите акцентите, като играете със светлината.

Осветлението на дома

Безспорно подборът на осветителните тела определят в значителна степен въздействието на интериора в един дом. Дали ще изберете модерни, съвременни или ретро и винтидж серии или ще се насочите към романтичен френски стил с флорални мотиви, трябва да потърсите серия или фамилия от осветителни тела. Те трябва да са в един и същ стил, т.е. ако полилеят в хола е с кристални висулки и тяло от инокс, то в трапезарията трябва да е от същата серия, но с по-малко лампи, в коридора апликът също трябва да е с кристални висулки, а лампионът в спалнята и свободно висящият пендел в антрето могат да завършат серията.

Начинът, по който осветявате дома си и създаването на по-светли или по-затъмнени кътчета ще ви помогнат да променяте атмосферата, в зависимост от случая или вашето настроение. Ако имате празничен повод или сте с весела компания, определено по-яркото осветление ще бъде подходящо. Но ако споделяте вечерта с партньор или любим човек, може би ще предпочетете приглушено осветление, което ще придаде по-интимна атмосфера.

Вижте всички варианти за LED осветление във Викиват ТУК

Сувенири, декорации и предмети на изкуството

Много важен елемент във вътрешния дизайн са декорациите, предметите на изкуството, сувенирите. Влизайки в един дом на пръв поглед може би не се набиват в очи малките акценти и детайли, но при по продължителен престой, постепенно ги забелязваме.

Чували ли сте някой да каже „каква хубава стена“ , по-скоро би казал „каква хубава картина“ или „колко интересна  ваза“. С други думи ако общият интериор на дома ни дава впечатление за личността и характера ни, то акцентите разкриват нюансите.

Ако има вплетени в дизайна елементи на фън шуй, стига да умеете да ги забележите, значи това е една духовна личност, която се стреми към хармония.

Съвсем противоположно впечатление за домакина би направило, ако от  вратата ни посрещнат ловни трофеи и ловни оръжия. Не е нужно да питаме какво му е хобито, нали? Веднага ще разберем,  че  това е  човек с твърд и боен характер.

Всяка личност е една вселена от емоции, чувства, желания, мисли, усещания.

Не винаги можем да изразим всичко с думи, но подреждайки дома си, можем да изразим себе си, в подбора на детайлите.

Всеки акцент, като малка статуетка, красиво изваяна свещ, керамична ваза с букет сухи цветя, стайно цвете, текстилно пано или картина, дават характер на дома и говорят много за човека, който е избрал тази вещ да краси дома му. Така не само вкарвате изкуство в дома си, но и загатвате за вашата не толкова прозаична страна. Всеки предмет, който няма функционално предназначение в жилищното пространство, се предполага че е там, защото има естетическа или емоционална стойност.

Ако на секцията или по рафтовете има снимки или сувенири от екзотични места, значи тези домакини едва ли обичат да стоят на едно място.

Ако в дома има пленителни картини, най-вероятно този човек е ценител на изкуството.

Много ясно би говорила за предпочитанията и интересите на човека една мощна стерео-уредба, а шкафа до нея – пълен с дискове и касети.

Лични вещи на показ

Ако поставите предмети, които имат висока сантиментална стойност за вас, на рафта в гостната или на секцията, това показва, че искате да покажете нещо важно за вас. Това, също така, персонализира жилищното пространство и го прави наистина ваше. Когато в един дом има закачени на стената маракаси с надпис „Cuba“, индийски ситар или стара протрита от свирене китара, това показва, че си имаме работа с човек, който обича музиката, а също така и пътешествията. Този тип лични вещи оформят неповторимия чар на дома.

И тогава можем да перифразираме „Моят дом е моята крепост“ в „Моят дом е моята душа“, използвайки всички описани по-горе средства, за да изразим себе си, да изразим своя характер, своите усещания, настроения, естетика и стил.

текст: инж. Д.Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори