Индустриална електротехника и автоматика

Кабелни муфи със смола и с гел

Всяка кабелна линия, независимо от предназначението, е изложена на много негативни влияния на околната среда. Сред тях са химикали, влага, вибрации, удари, налягане, натиск и др. Най-ефективният начин за защита на тези системи от всякакви вътрешни и външни неблагоприятни ефекти е висококачествената изолация на кабелите, особено на местата на свързване. За да осигурим здрава и надеждна връзка използваме различни видове кабелни муфи. За средно (от 1kV до 35 kV) и високо напрежение (от 110kV of 400kV) се използват кабелни съединителни муфи с много слоеве покрити отвътре, с топимо, при висока температура, термосвиваемо лепило. При ниско (до 1kV) напрежение за отговорни съединения приложение намират кабелни муфи със смола или гел. Съединителните муфи за свързване на кабели трябва да имат следните свойства:

 • високи стойности на електрическата изолация;
 • напречна водонепроницаемост;
 • добра механична якост;
 • добра устойчивост на ултравиолетово лъчение;
 • да са съвместими с широк диапазон сечения;
 • да имат компактни размери;
 • да са устойчиви на стареене;
 • да могат да се инсталират бързо и лесно с минимален брой инструменти.

Освен това кабелните свързващи съединения трябва да могат да се поставят на открито, да могат да бъдат заравяни в земята, да са потопени при необходимост във вода, да се монтират в кабелни канали, т.е. да имат минимално напречно сечение. Това изисква степен на защита поне IP65 и повече и качествени материали.

Вижте всички Кабелни муфи във Викиват ТУК

Кабелни муфи с гел

Кабелните муфи с електроизолационен гъвкав гел намират приложение за свързване на проводници на открито, заровени в земята и на закрито и се състоят от здрава черупка от специален материал, неподдържащ горенето. Имат степен на защита IP68, което означава, че могат да бъдат потопени във вода на дълбочина до 10 метра и издържат на замърсявания и неблагоприятни въздействия на околната среда. Използваните материали и технологии правят съединителните муфи устойчиви на стареене, лесни за поставяне и осигуряват пълна херметичност на връзката. Издържат на температура от -30 до +130 °C и са защитени от атмосферни влияния, прах и вибрации. Продават се напълнени с гел. В комплекта е включена и лустер клема за фиксиране на жилата на свързваните кабели. Отговарят на основните европейски  стандарти, като: DIN EN 60998-2-1-2004.

Кабелни муфи със смола и с гел 1

Кабелната муфа с изолационен гел служи за свързване на проводници с изолация от поливинил хлорид, полиетилен, XLPE (кабелният материал е вид полиетилен, съдържащ органичен пероксид. При условия на висока температура, високо налягане и инертен газ, пероксидът реагира химически с полиетилена, което прави термопластичният полиетилен термореактивен полиетилен, а именно XLPE), както и кабели с  ЕРR (кабели с каучукова изолация).

Приложението на кабелните муфи с гел е универсално за всички кабелни съединения под 1000V при кабели с изолация от различни полимери или каучук в електрически инсталации в строителството, промишлеността, комуникациите, енергетиката и др. Много са подходящи за свързване на кабели за осветителни инсталации, включително за свързване на кабели за захранване за LED осветление.

Кабелни муфи със смола и с гел 2

Кабелни муфи със смола

Повтаряйки повечето от характеристиките на кабелните муфи с гел, кабелните муфи с двукомпонентна смола, освен с изключителните диелектрични свойства и здравина се отличават и с:

 • компактни, оптимизирани размери, позволяващи кабелното съединение да се побере в кабелен канал ако е необходимо;
 • надлъжна и напречна водонепропускливост;
 • подходящи са за алуминиеви и медни проводници;
 • осигуряват безопасна и дълготрайна връзка за кабели с до 5 жила;
 • отличават се с прозрачни формовъчни черупки;
 • система за безопасно пълнене на съединението с двукомпонентната смола;
 • произвеждат се съобразени със стандартните диаметри на кабелите, които за улеснение са изписани на черупките;
 • готови са за употреба веднага след заливането;
 • имат за пълнеж нетоксична смола;
 • лесни са за инсталиране;
 • имат висока UV защита;
 • устойчиви са на стареене, атмосферни влияния и прах;
 • устойчиви са на удар;
 • при съхранение в склад имат неограничен живот.
Кабелни муфи със смола и с гел 3

Кабелната муфа с полиуретанова смола се състои от две прозрачни черупки, оформени така, че да осигурят място на лустер клемата, която дава възможност за свързване на кабел с до 5 жила, както и на смолата, която се поставя в тях, за да осигури електроизолационните и механични свойства на кабелната връзка. Комплектът съдържа още двукамерна торбичка с двете съставки на смолата, дюза за пълнене на черупката със смола, защитни ръкавици и инструкция. Съединението е подходящо за всички полимерни кабели и проводници от PVC, XLPE, PE, както и каучукови кабели.

Вижте всички Кабелни муфи във Викиват ТУК

Кабелната муфа със смола намира широко приложение за всички кабелни връзки в индустриални сгради, кабелни линии, поставени под земята, на открито или във вода, благодарение на осигурената от производителите степен на защита IP68, както и за всички останали кабелни връзки при кабели за ниско напрежение.

Кабелни муфи със смола и с гел 4

Кабелните муфи се използват не само за свързване на два кабела, но и за кабелни отклонения или т.н. Т-връзка.

За разлика от термосвиваемия шлаух, кабелните муфи осигуряват много по-висока степен на изолация, степен на защита и механична здравина. Кабелните муфи с гел или смола не изискват нагряване, което не налага ползването на газова горелка, произведени са от неподдържащи горенето материали с изключителни диелектрични и физични качества и са незаменими при свързване на кабели за ниско напрежение в екстремна среда.

текст: инж. Д. Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори