Електротехника за бита и съвети

Как да използваме по-малко ток през лятото

Все по-рано започват летните горещини и дните са с все по-високи температури. Тъкмо си казваме, че сме приключили със зимните сметки за отопление и ето че отново се налага да пускаме климатика, но вече на студено и сметките отново нарастват.

Има обаче някои фактори, които могат да ни помогнат да намалим сметките си за за ток, без да разваляме комфорта си. Те са учудващо лесни и всеки може да се възползва от тях.

Общи съвети за охлаждане през лятото

 • Денят през лятото е по-дълъг. Не палете лампите по навик, ако не е крайно належащо. Крушките също отделят топлина, ако не са LED. Мислете, че всяка светната крушка е един градус в повече. Така винаги ще се сещате да загасите лампата в коридора или в банята, ако не ви трябва.
 • Сменете крушките с нажежаема жичка със светодиодни (LED) лед крушки. Ако замените всички лампи в дома, консумацията само от това действие ще се намали с около 15-20%. А и температурата в дома също.
 • Обърнете внимание  как са разположени мебелите, спрямо вашия климатик. Ако шкафът или други мебели са близо или пред климатика, въздухът не може да циркулира свободно и съответно да охлажда помещението ефективно. Уверете се, че мебелите или завесите не блокират сензора за температура на вашия климатик.
 • Не пускайте климатика на 18  ̊С, очаквайки веднага да ви стане хладно, в момента, в който се приберете, а отвън е около 32 градуса. Климатиците са инертни електрически уреди, които се нуждаят от повече време, за да осигурят желаната температура. По-добър ефект ще получите ако го оставите на 22-24 ̊С, а и консумацията ще е по-ниска. Ако денят е много горещ, по-добре го оставете да работи през целия ден на 22-24 ̊С , така ще охладите стените и мебелите, а не само въздуха в помещението. Имайте предвид, че всеки градус надолу под 22 ̊С, може да увеличи консумацията на климатика с около 10%.  Това е така защото при голяма разлика във външната и вътрешна температура, климатикът няма да работи ефективно и ще консумира повече електро енергия, за да компенсира голямата разлика.
 • Проверете външния и вътрешния филтър на климатика. Ако тези филтри са запушени, това ще доведе до неефективна работа, висока консумация и ще увеличи вероятността от повреди. Установено е, че само почистването на запушен филтър спестява от 5 до 15 % от потреблението на енергия.
 • Добре е, докато сте в къщи да носите леки и свободни дрехи, от естествени материи. Така тялото ще се охлажда по-лесно и няма да се налага да поддържате стайната температура толкова ниска.
 • Слънцето е много важно за нас, но … добре е да защитите дома си от слънчевите лъчи през горещите летни дни. Спуснете щори, сенници или плътни завеси през най-горещата част на деня. Ако имате цветя, може да ги наредите на перваза, така ще имате хубава гледка и естествена защита от слънчевия пек, а вечер когато ги поливате ще имате още един охладител.
 • Ако има дни с по-умерени температури, също и през нощта, отворете прозорците и изключете климатика. Така ще имате естествена вентилация на дома и ще спестите електроенергия, съответно и ще направите икономия.
 • Добър вариант са преносимите стайни вентилатори или фиксираните таванни вентилатори. Особено ако искате бързо и за кратко да охладите някое помещение. Знаете ли, че вентилаторите използват 1/60 част от енергията на климатика? Пуснете вентилаторите на тавана обратно на часовниковата стрелка. Дори лекото движение на въздух от 1,5 км/ч може да ви разхлади и стайната температура да се усеща с 3 до 4 градуса по-ниска. Таванните вентилатори могат да спестят до 40% от електроенергията нужна за охлаждане. Въпреки че не охлаждат въздуха, те намаляват топлината на тялото ви и когато се ползват съвместно с климатика, ви позволяват да увеличите зададените градуси поне с 2-3, без да чувствате жега.
 • Ако имате прозорци с южно изложение и зимата се радвате на топлината на слънцето, то сигурно през лятото ви се иска да смените жилището. Все пак има решение – сложете слънцезащитни или други светлоотразителни филтри/фолиа върху прозорците с южно изложение. А ако има възможност може да монитрате подвижна тента, която да отваряте в най-горещите дни. По този начин ще предпазите дома си от горещината и дори да ползвате климатик, той ще работи с по-малка мощност, съответно ще ви пести ток….
 • Почти всяко жилище има тераса. Ако изсипете кофа или две студена вода на терасата, ще свалите малко температурата, а и ще ви стане приятно. Може да си представите, че сте на морето, край язовира или на рекичка.
 • Прекарвайте повече време на открито и сред природата. За какво е лятото, ако не използваме свободното време, да се съберем с приятели и да се наслаждаваме на нещата, които обичаме да правим. Дали ще е риболов, туризъм или разходка в парка, докато сте навън, не изразходвате електрическа енергия, която иначе би ви била необходима, за да ви охлади у дома. Помнете, че всяка минута е от значение.
 • Изключете устройствата от контакта, ако излизате за по-дълъг период от време. Много от електронните уреди, които съвременния човек ползва, имат паразитна консумация на електроенергия. Става дума не само за телевизор, рутер или зарядно за смартфон, но дори и за интелигентни разклонители със светлинна индикация. Всички те консумират малко ток, дори и да не се ползват, което умножено по техния брой и по броя на часовете, през които са включени прави консумацията им непренебрежима.
 • Ако живеете в къща, имате и още една възможност за охлаждане през лятото, с която ще направите икономия на електроенергия. Всички знаем, че когато се разхождаме на открито през горещ летен ден и знойните лъчи ни прегарят, веднага щом влезем под сянката на дърветата, изведнъж усещаме облекчение и прохлада. А сега помислете дали не можете да „поставите“ къщата си на сянка. Ако засадите дървета от южната страна на къщата си,  те ще създават приятна сянка на прозорците и със сигурност по-рядко ще се налага да пускате климатик, съответно ще имате по малки сметки за ток за охлаждане. Ако това е невъзможно, поне създайте естествена сянка чрез растителност на външното тяло на климатика. Така разликата между външната и вътрешната температура ще е по-малка и това може да спести до 10% от консумацията на енергия за охлаждане.

Готвене

 • Гответе на външна скара. Кухненската печка или фурна може да повиши температурата в стаята с 5 до 10 градуса! Можете да изнесете всички отделящи топлина уреди през лятото на терасата. Така не само няма да загрявате излишно трапезарията и кухнята си, но и ще имате по-висока начална температура и по-бързо достигане на температурата на готвене.
 • Използвайте микровълновата фурна, вместо конвенционалната, когато просто искате да подгреете храната си. Така ще спестите пари и ще поддържате кухнята си по-хладна, а и претоплянето ще стане по-бързо.

Домакински задължения

 • Тези от тях, свързани с топлина и влага, като готвене, почистване, гладене и пране, извършвайте в ранните сутрешни или късните вечерни часове, когато външните температури са по-ниски. А още по-добре е, ако успявате да правите някои от тези неща на нощна тарифа.
 • Оставете измитите съдове да изсъхнат на въздух, вместо да използвате цикъла за топлинно сушене на вашата съдомиялна машина.
 • Избягвайте излишните, чести излизания и влизания от къщата, особено в много горещите дни. Топлината и влагата в дома се повишават всеки път, когато отворите вратата.
 • Знаете ли, че бойлерът ви консумира около 18% от енергията в дома ви? Ако намалите термостата на бойлера до по-ниски стойности през лятото, това ще доведе до по-ниски сметки за ток. Кой би искал горещ душ в летните жеги? Ако повторите това и при пералнята и изваждате дрехите си без да са центруфугирани, все пак топлото слънце ще се погрижи бързо за изсъхването им, а и малко хладна вода по терасата не е излишна, разходът ще намалее значително.
 • Затворете „излишните” помещения добре. Няма нужда да охлаждате стаи за гости, които не ползвате, както и килери, сервизни помещения и работилници. Нека енергията ви за охлаждане да се използва само за помещенията, в които прекарвате по-голямата част от времето си.

С тези прости и лесни за изпълнение съвети всеки може да спести значително количество не само електроенергия, но и пари, което не е маловажно. Грижите се за своя комфорт, като разумно намалявате разходите си и щадите природата! Още по-хубаво е, че така се щадят и природните ресурси и човек намалява въглеродния си отпечатък в природата.

текст: инж. Д.Костов

Сходни публикации

Един коментар

 1. Добавям – време за загряване от 15°C до 65°C на вертикален ел.бойлер 100l и мощност 3kW е около 2 h. Да се настрои включен, ако е с вграден таймер, само от 3h до 6h сутринта. Ще се включи само веднъж, а не да щрака ключето му цяла нощ. Ако има загрята вода от предната вечер, може и да не се включва всяка вечер. Готвенето на външна скара има доста предварителна подготовка, т.е. влизане /излизане в/от помещенията на терасата и е свързано с многократно отваряне на вратата. Спорно е и некомфортно е като ефективна икономия за работещи хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори