Електротехника за бита и съветиКак да направя

Транспортиране и съхранение на инструменти

Надеждният и удобен начин за съхранение и транспортиране на инструменти е препоръчителен за всеки домашен майстор, любител техник или хоби ентусиаст, особено ако дейността изисква често транспортиране до друго местоположение. Но за професионалистите, които боравят със скъпи професионални инструменти и оборудване, е абсолютно задължително. Съществуват много начини за това, всеки със своите специфични характеристики и съответните предимства и недостатъци.

Куфар за инструменти

Това е един от най-разпространените начини за съхранение и транспорт на инструменти, особено сред професионалистите. Куфарите са здрави, от подсилена пластмаса или метал, съоръжения. Обикновено са снабдени с дръжка, но има варианти и с разтегаема дръжка като на туристическите куфари, както и колелца, пак подобно на тях. Куфар за инструменти е предназначен за транспорт на инструменти, като осигуряват както сравнително лесно пренасяне, така и надеждна защита от счупване или повреда. Обикновено се състоят от 1-2 по-големи отделения за едри инструменти и множество по-малки за дребни инструменти, пособия, консумативи и други. Някои модели са дотолкова подсилени като конструкция, че позволяват стъпване върху тях с цел достигане на някоя висока точка при извършване на определена монтажна или ремонтна дейност.

Транспортиране и съхранение на инструменти 1

Кутия за инструменти

Изработена от пластмаса или метал четвъртита кутия за съхранение на различни ръчни инструменти, пособия и консумативи. Кутия за инструменти обикновено се състоят от едно или много отделения за удобно организиране на инструментите и/или консумативите. Подходяща за съхранение и не особено подходяща за пренасяне. Някои кутии имат дръжка, но като цяло целта им е организация и съхранение в рамките на помещението, в което се използват.

Органайзер за инструменти и части

Това са на практика пластмасови кутии, но с множество отделения за нагледно и удобно разделение и сортиране на дребни детайли, крепежни елементи или малки инструменти. Често са оборудвани с прозрачен капак, за да се вижда съдържанието на отделенията, без да се отварят. Органайзер за инструменти може и да са във вид на кутия с много чекмедженца, стояща на работния плот или окачена на стена. По-компактните органайзери са подходящи за поставяне в голям куфар, чанта или раница, и така да се транспортират до обекта. Големите органайзери са подходящи за статична употреба в работилницата, гаража, цеха, дома и др.

Транспортиране и съхранение на инструменти 2

Чанта за инструменти

Чантата е изработена обикновено от издръжлива синтетична материя или естествена кожа. Отличава се с изключителна здравина, като в същото време е по-компактна, лека и лесна за пренасяне от куфара. Чанта за инструменти е предпочитана пред куфара, когато е нужно да носите на ръце оборудването си през пресечена местност или пък по множество стъпала – случаи, при които колелцата на куфара са безполезни.

Транспортиране и съхранение на инструменти 3

Раница за инструменти

Раницата е най-добрият начин за транспортиране на инструментите ви, когато обектът е отдалечен от транспортното средство или е нужно да се придвижвате пеш през градска среда или труден терен. Раницата е изработена от здрав синтетичен плат и се носи на гръб удобно и практично. Често в раницата за инструменти са предвидени отделения за лаптоп, мобилен телефон, измервателни уреди, комуникационни устройства и др.

Транспортиране и съхранение на инструменти 4

Колан за инструменти

Коланът е средство не толкова за пренасяне на инструменти, а по-скоро за осигуряване на удобен достъп до тях по време на работния процес. Изработен от здрава синтетична материя или естествена кожа, по колан за инструменти се закачат различни инструменти, или пряко, или чрез различни джобове, кобури и торбички. По този начин може да работите върху стълба, скеле, вишка или друго съоръжение и всичките ви нужни в момента инструменти да са ви подръка на колана.

Транспортиране и съхранение на инструменти 5

Кобур за инструменти

Кобурите обикновено са предназначени за даден тип инструмент, който лесно и удобно се поставя в тях и съответно изважда, когато ви е нужен. Служи както за електрически и акумулаторни инструменти, като винтоверт например, така и за ръчни инструменти, като чук, макетен нож, клещи или мултитул. Кобур за инструменти се окачва или на обикновен колан, или се комбинира отлично с колан за инструменти.

Шкаф за инструменти

Шкаф за инструменти е най-малко мобилното средство за съхранение и организация на инструменти от всички изброени дотук. Все пак мобилността му се състои във възможността да е на колела, което позволява лесното му придвижване до различни точки на работното ви помещение – цех, хале, работилница, гараж, автосервиз и др.

Транспортиране и съхранение на инструменти 6

Отличен начин да организирате и съхранявате скъпите си инструменти и оборудване, като в същото време имате достъп до тях непосредствено до мястото на извършваната дейност. Шкафовете за инструменти обикновено се състоят от много на брой чекмеджета и/или отделения.

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори