Aug 112015
 

LED тръбите заместват луминисцентните пури, като спрямо тях са над 2-3 пъти по-икономични, с 10 пъти по-дълъг живот и по-добър светлинен поток. Не съдържат вредни вещества, имат ъгъл на разсейване от 270 градуса и поради това не са необходими скъпи и сложни рефлектори. При LED пурите не е необходим стартер и дросел, нито каквато и да е друга електроника, защото те работят на 220VAC, благодарение на вграден захранващ блок. Светодиодните тръби светват веднага. Светлината излъчвана от LED тръба не трепти и не дразни очите, защото е много близка до дневната.

LED pura

LED тръба

При осветление с LED пури никога няма да възникне досадното бръмчене, което често съпровожда работата на луминисцентните лампи. LED тръбите се произвеждат в стандартните размери на луминисцентните пури и могат да бъдат монтирани на тяхно място при изключване преди това на дросели, стартери или друга електроника необходими за работата на луминисцентните тръби.

LED pura siva

Светодиодна тръба с диоди в два реда

И ако всичко казано дотук не е достатъчно за да се откроят предимствата на LED тръбите пред луминисцентните тръби, ще добавим, че LED тръбите не генерират UV лъчи и IR лъчи, имат много ниска температура и не привличат със светлината си насекоми. LED тръбите, както и всички останали видове LED лампи, могат да се произвеждат със студено бяла, топло бяла и неутрална светлина. Така също могат да са прозрачни, което позволява да се виждат диодите, а могат и да са матови, като матовите са за предпочитане, защото тяхната светлина е по-дифузна и мека.

LED pura transparent

Прозрачна LED тръба

Поради изброените предимства LED тръбите намират широко приложение в осветителни системи на офиси, магазини, хотели, молове, училища, болници, административни сгради, супермаркети и др. При големи обекти осветявани от стотици LED тръби е препоръчително захранването да мине през стабилизатор на напрежение със съответната на консумацията мощност. Това се прави, защото мрежовото напрежение понякога излиза извън нормалните граници на отклонение, особено ако обектът е отдалечен от захранващия трафопост или по веригата комутират мощни консуматори.

стабилизатор на напрежение

Стабилизатор на напрежение

Стабилизаторът на напрежение поддържа напрежението в много тесни граници и по този начин включените след него LED тръби ще бъдат защитени и техният живот по-дълъг.

По-долу са показани принципни схеми показващи как точно се приспособява едно луминесцентно осветително тяло към работа с LED тръби.

На първата схема имаме луминесцентна тръба включена към баласт, през който минава захранващото напрежение. След като сме изключили от електрическата мрежа демонтираме електронния баласт и свързваме по един пин от двата края на LED тръбата към, съответно фаза и нула. На втората схема имаме другият възможен в практиката случай – луминесцентно тяло със стартер и електромагнитен дросел. Отстраняваме стартера и отново подаваме захранването на два пина от двете страни на LED тръбата. В случая дроселът не е премахнат. LED тръбата може да работи и без него, но тъй като той представлява индуктивност, която поради своята инертност на външни промени, може да служи като филтър на промени в мрежовото напрежение. преработка на луминесцентно осветително тяло в LED тяло.

В последно време производителите на LED тръби започнаха да произвеждат светодиодни тръби с едностранно захранване. Това не усложнява по никакъв начин монтажа на тръбата в осветителното тяло. Просто трябва да се гледа означението изписано върху самата тръба.Untitled

Коментари от Google+

 Leave a Reply

(required)

(required)


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>