Сподели с приятели

Предимства на LED тръбите

Все по-често LED тръби заместват луминисцентни пури, като спрямо тях са над 2-3 пъти по-икономични, с 10 пъти по-дълъг живот и по-добър светлинен поток. Не съдържат вредни вещества. Имат ъгъл на разсейване от 270 градуса и поради това не са необходими скъпи и сложни рефлектори. При LED пурите не е необходим стартер и дросел, нито каквато и да е друга електроника, защото те работят на 220VAC, благодарение на вграден захранващ блок. Светодиодните тръби светват веднага. Светлината излъчвана от LED тръба не трепти и не дразни очите, защото е много близка до дневната.

LED тръби
LED тръба

При осветление с LED пури никога няма да възникне досадното бръмчене, което често съпровожда работата на луминисцентните лампи. LED тръбите се произвеждат в стандартните размери на луминисцентните пури. Могат да бъдат монтирани на тяхно място при изключване преди това на дросели, стартери или друга електроника необходими за работата на луминисцентните тръби.

LED тръби
Светодиодна тръба с диоди в два реда

И ако всичко казано дотук не е достатъчно за да се откроят предимствата на LED тръбите пред луминисцентните тръби, ще добавим, че LED тръбите не генерират UV лъчи и IR лъчи. Имат много ниска температура и не привличат със светлината си насекоми.

 

Видове LED тръби

LED тръбите, както и всички останали видове LED лампи, могат да се произвеждат със студено бяла, топло бяла и неутрална светлина. Така също могат да са прозрачни. Това позволява да се виждат диодите, а могат и да са матови, като матовите са за предпочитане, защото тяхната светлина е по-дифузна и мека.

LED тръби
Прозрачна LED тръба

Поради изброените предимства LED тръбите намират широко приложение в осветителни системи на

  • офиси;
  • магазини;
  • хотели;
  • молове;
  • училища;
  • болници;
  • административни сгради;
  • супермаркети и др.

При големи обекти осветявани от стотици LED тръби е препоръчително захранването да мине през стабилизатор на напрежение със съответната на консумацията мощност. Това се прави, защото мрежовото напрежение понякога излиза извън нормалните граници на отклонение, особено ако обектът е отдалечен от захранващия трафопост или по веригата комутират мощни консуматори.

стабилизатор на напрежение
Стабилизатор на напрежение

Стабилизаторът на напрежение поддържа напрежението в много тесни граници и по този начин включените след него LED тръби ще бъдат защитени и техният живот по-дълъг.

 

Принципни схеми на свързване на LED тръби

По-долу са показани принципни схеми показващи как точно се приспособява едно луминесцентно осветително тяло към работа с LED тръби.

На първата схема имаме луминесцентна тръба включена към баласт, през който минава захранващото напрежение. След като сме изключили от електрическата мрежа демонтираме електронния баласт. След това свързваме по един пин от двата края на LED тръбата към, съответно фаза и нула. На втората схема имаме другият възможен в практиката случай – луминесцентно тяло със стартер и електромагнитен дросел. Отстраняваме стартера и отново подаваме захранването на два пина от двете страни на LED тръбата. В случая дроселът не е премахнат. LED тръбата може да работи и без него, но тъй като той представлява индуктивност, която поради своята инертност на външни промени, може да служи като филтър на промени в мрежовото напрежение. преработка на луминесцентно осветително тяло в LED тяло.

В последно време производителите на LED тръби започнаха да произвеждат светодиодни тръби с едностранно захранване. Това не усложнява по никакъв начин монтажа на тръбата в осветителното тяло. Просто трябва да се гледа означението изписано върху самата тръба.Untitled

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Затвори