Електротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи

Отвертки

Отвертките са едни от най-разпространените ръчни инструменти. Често това е инструментът, който детето вижда най-напред. Не случайно техният пластмасов вариант намира място в детските конструктори.

Тяхната поява датира от 16-ти век. При сглобяване на рицарските брони и шлемове с прави отвертки са завивали с винтове техните елементи. При появата на барута, имало е цял набор от ръчни инструменти, с които са сглобявали оръдия и пушки, като един от най-използваните била отвертката. Все пак приложението им било ограничено, доколкото винтовете се произвеждали трудно. Това се променило при навлизането на машините за изработка на винтове през индустриалната революция. Сега няма дом, в който да липсва отвертка. Винаги се налага да се разглоби нещо или да се затегне разхлабил се винт.

Отвертка. Общи понятия.

Отвертката се състои от следните съставни части:

  • Връх (глава);
  • Тяло (стебло);
  • Дръжка.

Формата на върха се избира да съответства на огледалната форма на винта или видията или самонарезния винт. Често върхът е закален. Тялото трябва да притежава достатъчно здравина и твърдост, за да се използва успешно за по-дълъг период на време. То може да бъде с различна дължина и форма. Късите отвертки се използват в тесни пространства, а дългите за достигане на по-труднодостъпни места, като например при ремонти на автомобили. Обикновено е с антикорозионно покритие и има кръгло или квадратно сечение. Когато сечението е квадратно, може да се използва гаечен ключ, за да се осигури по-голям въртящ момент. Но това може да доведе до разширяване и разваляне на отвора на винта и трябва да се подходи с необходимото внимание. Металното тяло на отвертката трябва да е фиксирано много здраво към дръжката, за да не възникне превъртане. Понякога металното тяло преминава през цялата дължина на отвертката и излиза от задния и край с пета. Това подсказва, че това е здрава отвертка за по-тежка употреба и може да се чука по плочката в задната и част с чук. Други отвертки са много по-фини и с тънко стебло. Те могат да имат облицовано с изолация стебло. Тези отвертки са електрически приложения и изолацията служи на електротехника, когато борави с отвертката под напрежение, да не докосне случайно с гола ръка стеблото на отвертката и да получи токов удар. Дръжката най-често е от устойчив вид полимер, като може да има и гумени вложки, за по добро сцепление. Дръжката трябва да е ергономична и удобна. Формата на дръжката обикновено е цилиндрична, но може да е Т-образна или Г-образна.

Вижте всички Отвертки във Викиват ТУК

Видове отвертки според вида на върха

Права отвертка (отвертка с плосък връх) Sl

Това е най-разпространеният вид отвертка. Тя исторически е първата отвертка. Тези отвертки имат сплеснат връх с формата на плоско длето. При избор на отвертка за винт или видия с глава с единичен шлиц, трябва да се търси отвертка, на която ширината на върха да е близка до диаметъра на главата на винта. Понякога с права отвертка се развива или завива винт с глава кръстат шлиц (Филипс) и намира приложение навсякъде другаде, където може да влезе острието и, например при глави на винтовете Pozidriv. Комбинацията между права отвертка и винтове с един жлеб с годините намалява своето разпространение, защото при прилагане на по-голям въртящ момент шлицът са разширява и отваря краищата си. Използват се за по-неотговорни приложения и не са много популярни сред конструкторите и професионалистите, но все още са основни за повечето области на приложение.

Отвертки 1

Кръстата отвертка (Phillips) Ph

Почти всичко е сглобено с винтове с кръстати шлицове. От мебели до електроника. Отвертката има скосено острие с формата на кръст. По този начин острието влиза по-дълбоко във винта и може да се приложи по голям въртящ момент без риск главата да се изплъзне встрани. Същевременно този наклон позволява върхът на отвертката да излезе от винта ако се прилага твърде голяма сила на завиване. Всеки комплект отвертки задължително включва и кръстати отвертки с различни големини. Измислена е от Джон Томпсън, а инж. Хенри Филипс купува патента и я прави популярна. Това е най-разпространеният вид отвертки, защото винтовете и видиите с кръстат шлиц са най-употребяваният вид елементи за сглобка. Въпреки че никога няма да заменят напълно правите отвертки, те са най-предпочитаният тип комбинация от върхове на отвертки и глави.

Като варианти на кръстата отвертка Филипс имаме отвертка Frearson с по-скосен връх и отвертка Phillips II, при която винтовете са съвместими с отвертките Phillips, но има вертикално ребро. Отвертка и винт JIS B 1012, среща се често в японската техника и не е съвместим с Phillips, защото има странично поставена точка и може да се повреди от отвертка Филипс ако е прекалено стегнат.

Отвертка Торкс (звезда) T, Tx

Това е отвертка със звездовидно острие. Звездата е със заоблени краища, шестлъчева, затова се нарича още еврейска звезда. Първоначално е създадена за сигурност, сега намира много по-широко приложение, особено при дребни домашни уреди. Целта е била потребителят да се затрудни при разглобяването и ремонта на уреда сглобен с Torx винтове. Краят на отвертката звезда е прав, а не скосен като на кръстата отвертка.

Отвертка Инбус (шестостен)

Характерно за отвертката Inbus е, че тя може да е във вид на ключ с Г-образна форма (ключ Алън) или Т-образна форма за по-здраво затягане. Популярността на този тип сглобка нараства. Намира приложение при ремонт на велосипеди, сглобяване на мебели в домашни условия, като често инбусният ключ е включен в комплекта мебели от производителя, например като Ikea. Този тип сглобка е създадена от германската компания Bauer & Schaurte през 1936г.

Терминът inbus произлиза от In nensechskant B auer u . S chaurte (на немски: „Inner 6-edge Bauer & Schaurte“), аналогично на американския термин „Allen key“. Гнездото, в което прониква отвертката с шестограмна глава може да бъде с плоско дъно или конусно дъно. Затова има и отвертки и шестограмни ключове със сферична глава. Този тип сферична глава позволява завинтване и развинтване на винтове под ъгъл – удобна и ефективна функция. Много често този тип отвертка се нарича неправилно имбусна отвертка (ключ).

Отвертка с квадратна глава (отвертка Robertson)

Сред най-популярните отвертки, тази е по-малко разпространена в Европа, докато намира широко приложение в Канада и други страни. Тази отвертка има лек конус, който позволява инструмента да се плъзне леко в отвора на винта, който също е с лек конус. В началото квадратната сглобка се е ползвала в дървообработването и при сглобяването на дървени детайли. Нарича се така, защото патента е издаден на канадеца П. Л. Робъртсън през 1906г. Малко известен факт е, че моделът Т на  Ford Motor Company е сглобен с над 700 винта Robertson. Сега намира приложение при производството на мебели.

Отвертка Pozidriv Pz

Наричат този вариант подобрена версия на отвертката Филипс. Pozidriv е патентован от GKN Screws and Fasteners през 1962 г. При него може да се осигури по-голям въртящ момент от сглобката при кръстата отвертка. Отвертката Pozidriv има по-малки изпъкналости (ребра) на 45° между основните ребра оформящи кръста, както и тъп връх. Винтовете имат съответно 8 радиални вдлъбнатини – 4 по-дълбоки и 4 по-плитки. Взаимно заменяеми са с Филипс, но при по-силно натоварване, отвертките Pozidriv могат да откъснат главата на винт Philips, а отвертките Philips ще излязат от винта Pozidriv и могат да го развалят.

Отвертка Supadriv

Тази отвертка е съвместима и близка по форма на главата на Pozidriv, но има връх с квадратна основа и позволява още по-здраво завиване.

Отвертка тип виличка

Често срещана сглобка за повечето дребни уреди сглобени в Китай. Винтът се нарича свински нос, змийски очи и др. Има кръгла глава с два симетрично разположени отвора. Отвертката има форма на виличка с две пинчета, които са предназначени да влизат в отворите. Намира приложение в метрото в Лондон, Монреал, Квебек и Панама. В пистолетите М17 и М18 и др.

Други не толкова разпространени видове отвертки според вида на острието са:

  • Отвертка тип двоен квадрат (осем лъчева звезда). Представлява два квадрата завъртени на 45°.
  • Отвертка тип троен квадрат известна и като XZN (дванайсет лъчева звезда).
  • Отвертка с пет заоблени ръба – pentalobe. Прилича на петлистна детелина. Използва се в устройствата на Apple.
  • Отвертка и винт Torx Plus Security с пет лопатки. Използва се за по-голяма сигурност, заради необичайната си форма.
  • Отвертка тип папионка. Има два варианта с малък кръг в средата – тип А и без – тип G.

и много други. Смята се, че колкото е по странен винтът, толкова по-трудно ще бъде отвит. Има и винтове, които се завиват с обикновена права отвертка и не могат да се отвият с нищо. Наричат се еднопосочни. При тях шлицовете от страната, в която посока се завиват са прави, а в другата силно полегати. Използват се за монтаж на автомобилни номера и на други места, където развиването е нежелателно. Еднопосочен винт може да бъде премахнат с разпробиване на главата на винта и с екстрактор на неговото тяло.

Вижте всички Отвертки във Викиват ТУК

Видове отвертки според предназначението

Отвертка с тресчотен механизъм

Това е отвертка, с която можете да въртите в една посока без да местите ръката си и без да вадите главата на отвертката от слота. Когато променяте посоката на въртене премествате лоста в съответната посока.

Отвертки 2

Отвертка с извиващо се стебло

Използва се в тесни пространства, за достъп до трудно достъпни винтове.

Отвертка с комплект битове

Ако притежавате такава отвертка, все едно имате цял комплект отвертки. Просто сменята накрайниците и ползвате една и съща дръжка. Комплектът може да се намира и в дръжката на отвертката. Битовете обикновено са намагнитени, както и самата дръжка на отвертката, за да не изпадат при поставяне.

Комплект отвертки

Понякога е необходимо да се избере отвертка с различна дължина на стеблото или с различна големина на дръжката, затова трябва да има комплект от отвертки с различни качества.

Часовникарски отвертки

Това са фини отвертки с тънки накрайници, които се използват за прецизна работа не само от часовникари и златари, но и от всички специалисти по фина механика. Те често имат въртящи се капачета в задния край на отвертката за по-лесно развиване и завиване. Използват се за ремонт на телефони, компютърни части и др.

Ударна отвертка

Тези отвертки са от здрава сплав и имат в задната си част пета или наковалня. Намират приложение, когато има болт покрит с боя или ръжда, който трудно може да се развие с обикновена отвертка.

Винтоверт

Винтовертите са електрически отвертки, които си струва да имате, когато се налага ежедневно да завивате и развивате винтове. Те могат да бъдат кабелни и безкабелни. Както стана дума в статията „Акумулаторни електрически инструменти – предимства и недостатъци“ двата вида имат предимства и недостатъци. Допълнително предимство е, че обикновено тези електрически инструменти имат и източник на светлина, който осветява работната зона. Тук накрайниците също са намагнитени.

Отвертка – фазомер (пробник)

Незаменим помощник на всеки електротехник. Съчетава два често използвани в електротехниката уреда в едно. Единственото условие е да не се работи грубо, защото дръжката е от прозрачен полимер и има в нея глим лампичка, която показва наличието на напрежение.

В заключение, ще споменем още, че при избор на отвертка, комплект отвертки или винтоверт, трябва да се избира утвърден и надежден производител, защото изискванията за качество и дълъг живот за този инструмент са големи. Най-добрите продукти имат върхове от хром–ванадиева стомана. Ако купувате инструмент за професионална употреба, изберете професионален продукт.

При инструментите за домашна или неинтензивна хоби употреба може да заложите на варианти с по-добро съотношение цена/качество.

текст: инж. Д. Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори