Електротехника за бита и съветиКак да направя

Помпи за вода и течности – видове и приложения

Помпите за вода и други течности са неизменна част от ежедневието ни. От малки, портативни и преносими помпи до големи и мощни стационарни помпи и хидрофори, помпите присъстват в много аспекти на бита, селското стопанство, транспорта, промишлеността и строителството.

Помпите най-общо казано служат за изпомпване на вода или други течности от едно място на друго, като създават налягане, което придвижва течността от входящия отвор към изходящия.

Видове помпи за вода

Съществуват много видове помпи, различни по принцип на действие и с изключително разнообразно приложение. Помпи има както на международната космическа станция, така и в електроцентралите на най-огромните язовири по света. Ние обаче ще разгледаме често срещаните помпи в ежедневието ни.

Помпи за вода и течности – видове и приложения 1

Според разположението им, помпите се делят на два вида:

  • Потопяеми помпи – както подсказва наименованието им, този вид помпи се потапят директно в течността, която ще изпомпват. Съответно корпусът им и електродвигателя, ако са електрически, са водозащитени. Потопяема помпа намира широко приложение при изпомпване на вода от кладенци, отводняване на мазета и други наводнени помещения, отводняване на строителни изкопи и много други. Предимството им е, че нямат входящ маркуч, а засмукват течност директно през отвор в корпуса си. Като недостатък може да се отчете нуждата от достатъчно дълъг кабел, за да се захрани помпата.
  • Непотопяеми помпи – тези помпи логично не се потапят в течността, която ще изпомпват, а използват входящ маркуч или тръба, за да достигнат до нея.
Помпи за вода и течности – видове и приложения 2

Според вида на водата, която ще изпомпват, помпите се делят на:

  • Помпи за чиста вода – използват се изпомпване на питейна вода за бита, или за чиста вода за земеделие, животновъдство, строителство и други. Тези помпи запазват качеството на водата, която изпомпват и не могат да се справят с твърди частици във водата. При употреба за мръсна вода може да се повредят и да спрат да функционират.
  • Помпи за мръсна вода – обратно на помпите за чиста вода, тези за мръсна са предвидени за изпомпване на замърсени води, води с твърди частици в тях, както и отпадни води от бита, селското стопанство и промишлеността. Способни са да се справят с течности с различна консистенция и частици. За конкретно приложение се избира конкретна помпа, която е пригодена за съответните условия на експлоатация.

Вижте всички Помпи за вода и течности във Викиват ТУК

Хидрофор

Хидрофорите са отделна категория помпи, или ако трябва да бъдем точни – помпени инсталации. Инсталации, защото се състоят от няколко елемента, единият от които е самата помпа. Другите елементи на хидрофора са балон (резервоар за съхранение на вода), пресостат (реле за налягане) и контролен пулт за управление. Целта на хидрофора е да осигурява константно налягане до всички водочерпещи прибори. Хидрофор се използва обикновено за осигуряване на автономно водоснабдяване на частни домове, но намира и други приложения.

Помпи за вода и течности – видове и приложения 3

Как да изберем помпа за вода

След като сме избрали вид помпа за нашето конкретно приложение е време да изберем конкретен модел, който да отговаря на изискванията на приложението. Параметрите при избор са най-общо казано четири:

  • Дебит – това е количеството течност, което помпата може да изпомпи за определено време. Логично ако искате да изпомпите водата от голям басейн или да полеете малка градинка с цветя ще са ви нужни съвсем различни помпи със съвсем различен дебит. Дебитът се измерва в литри в час (л/час) или литри в минута (л/мин).
  • Воден стълб – това е способността на помпата да изпомпва от и до определена дълбочина/височина.
  • Филтър – при определени приложения е нужно водата да се филтрира преди да премине пез помпата. Това спомага не само за качеството на водата, но и за предпазване на самата попа от повреди.
  • Задвижване – масово употребяваните помпи са с електрическо задвижване. Електродвигател с определена мощност се грижи за развъртане на помпения механизъм. Разбира се, срещат се помпи с ръчно задвижване, с двигател с вътрешно горене, а при някои по-екзотични места по света съществуват помпи със задвижване от вятър или дори от животинска тяга.

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори