Потребителска електроника и компютърни системи

PS5 срещу Xbox Series X – Войната на гейм конзолите

След години на очакване и спекулации, най-после станаха известни премиерните дати на новите поколения на двете най-разпространени конзоли. От Sony обявиха, че новият PS5 ще „удари“ пазара на 19-ти ноември (за Европа), докато конкурентното предложение на Microsoft – Xbox Series X – ще се появи няколко дни по-рано, на 10-ти ноември.

Хардуер

Хардуерните параметри на двете конзоли също са вече известни, така че всеки може сам да прецени коя от двете е „по-силна“.

PS5Xbox Series X
CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz8x Cores at 3.8GHz, Custom Zen 2 CPU
GPUCustom RDNA 2, 10.28 TFLOPs, 36 CUs (Compute Units) at 2.23GHzCustom RDNA 2, 12 TFLOPs, 52 CUs at 1.825 GHz
RAM памет16GB GDDR6/256-bit RAM, 448GB/s16GB GDDR6 w/ 320mb bus
Памет за съхранениеCustom 825GB SSD1TB Custom NVME SSD
Разширение на памет за съхранениеNVMe SSD Slot, USB HDD support1TB Expansion Card (matches internal storage exactly) and USB 3.2 External HDD Support
Оптично устройство4K Ultra HD Blu-ray4K Ultra HD Blu-ray

Вижда се от пръв поглед, че са почти идентични. Процесорът на Xbox е по-бърз, но Sony твърди, че техният е по-оптимизиран. И двете имат еднакво количество RAM, но на хартия Sony е по-бърза. Xbox има повече памет за съхранение, като и двете използват SSD, а не HDD, но от Sony отново твърдят, че неговите по-малки 825 GB са по-добре оптимизирани за по-бърза работа. Като се има предвид, че игрите от текущото поколение като Final Fantasy VII Remake вече могат да изядат близо 100 GB пространство на PS4, това пространство не изглежда впечатляващо. Особено като се има предвид, че новите игри тепърва ще са с 4К качество и ще изискват все повече и повече място. За целта обаче и двете конзоли предвиждат начини за разширение на пространството за съхранение. При оптичните устройства – нищо различно и нищо невероятно.

PS5 срещу Xbox Series X – Войната на гейм конзолите 1

Като цяло доста изравнени сили. Вероятно разликите в пърформънса, ако има такива, ще са резултат най-вече от оптимизация, а не от хардуерно преимущество.

Игрите

При гейм конзолите борбата за надмощие винаги се е водила на два фронта – хардуерът и ексклузивните гейм заглавия. И след равенството по първия показател, по втория веднага присъждаме победата на PS5, поне засега.

Списъкът с игри за PS5, още с премиерата, е повече от впечатляващ – Demon’s souls, Spider-Man: Miles Morales, Devil May Cry 5 Special Edition, Sackboy: A Big Adventure, Godfall и Astro’s Playroom.

PS5 срещу Xbox Series X – Войната на гейм конзолите 2

При Xbox Series X ситуацията е коренно различна. С премиерата на конзолата ще може да се играят хитови заглавия като Assassin’s Creed: Valhalla и Gears Tactics. Проблемът е, че първата не е ексклузивно заглавие за Xbox, а втората реално е на пазара от няколко месеца. Големият коз в ръкава на Microsoft се казва Halo Infinite, но поради пандемията премиерата му се отложи за 2021 година.

Съвместимост със стари игри

Важен въпрос, който мнозина геймъри си задават е, каква ще е съвместимостта на новите конзоли със игрите за предишните поколения. Тук Xbox е безспорен победител. Тяхната програма Xbox Backwards Compatibility работи отлично и позволява на всяка следваща конзола да се играят всички игри от предишните генерации. Така че на Xbox Series X ще може да се играят дори игри от Xbox 360 и античния Xbox първо поколение.

При PS5 нещата не стоят така. От Sony обещават, че на „петицата“ ще могат да се играят „много игри от четворката“, както и „някои от игрите за PS3“. Все пак е напредък в сравнение с пълната несъвместимост на PS4 с игрите за PS3.

PS5 срещу Xbox Series X – Войната на гейм конзолите 3

Изводи

Както се казва – изводите остават за вас. Всеки индивидуално ще реши в коя от конзолите иска да инвестира. При близката им цена и идентичните хардуерни възможности, изборът вероятно ще зависи основно от предпочитаните ексклузивни гейм заглавия, както и от колекцията от стари игри, които всеки ще иска да играе на новата конзола. Разбира се, няма нужда да правите избор, ако може да си позволите и двете конзоли едновременно. Дай боже всекиму.

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори