Потребителска електроника и компютърни системи

Quick charge технологията

Когато си избираме нов смартфон, проучваме внимателно всяка функция и сравняваме различните модели на пазара. Освен размера на екрана и бързината на процесора, едно от предимствата на качествения мобилен телефон или таблет е и бързината на зареждане. Не винаги имаме време да чакаме с часове зарядното устройство да зареди изтощената батерия. Скоростта на зареждане на батерията е един наистина важен показател за качествата на мобилния телефон.

Quick charge технологията 1

Съвременните технологии вече позволяват зареждане на батерията в рамките на няколко десетки минути (Qualcomm твърди, че версията на Quick Charge 4+ може да презареди смартфоните до 50% само за 15 минути. По-разпространеният Quick Charge 3.0 осигурява около 50% заряд за половин час.). Бързото зареждане или Quick charge и неговите версии 2.0 / 3.0 / 4.0 е протокол с патентовано название на Qualcomm, но други производители предлагат аналози, които под други наименование осигуряват същата функция, например:

  • Adaptive Fast Charge на Samsung;
  • Turbo Power на Motorola;
  • Mi Fast Charging на Xiaomi/Redmi;
  • Super Charge на Huawei
  • OPPO и OnePlus имат VOOC и др.

Вижте всички Зарядни за телефони и таблети във Викиват ТУК

Как всъщност се осигурява бързото зареждане и какво е необходимо да имаме?

За да се постигне по-бързо зареждане на смартфона през батериите му трябва да премине по-голямо количество ток. По-големият ток и по-високото напрежение зареждат батериите по-бързо, но водят до прегряване на батериите и скъсяване на техния живот, затова се използва контролер, който регулира силата на тока в, и извън батерията, така че да се осигури достатъчно ток за бързо зареждане и същевременно той да е лимитиран, за да не се разрушат клетките на литиево-йонната батерия от прегряване. Този контролер разполага с датчик за температура и се управлява от софтуера на телефона. Телефоните без Quick Charge платка, ограничават мощността на зареждане до 10 W, което е 5 V при 2 A. Ако зарядното на телефона може да подаде повече мощност и ако телефона има софтуер контролиращ безопасно Quick Charge зареждането – телефонът ще се зареди по-бързо. Също така трябва да разполагате и с качествен USB кабел. Това на практика са трите най-важни условия, за да се зареди бързо вашият смартфон. Важна особеност е, че бързината на зареждане зависи от степента на остатъчния заряд на батерията. Това означава, че ако батерията е изтощена напълно и капацитета и е близо до нула, зареждането ще започне много бързо и ще продължи така до около 60 – 80% от заряда (в зависимост от модела), след това скоростта на зареждане спада чувствително и продължава да намалява до достигане на пълен заряд.

Quick charge технологията 2

Важно е също така да се знае, че всички по-нови версии на Quick Charge са обратно съвместими, т.е., ще могат да работят с по-старите поколения зарядни устройства.

Вижте всички USB кабели във Викиват ТУК

USB Power Delivery

Технологията USB PD осигурява бързо зареждане на някои устройства с iOS и Android, като предоставя по-голяма мощност. Когато USB Power Delivery се съчетае с новия стандарт USB-C конектор, който е обратим при включване в телефона, може да се постигне базисно ниво на зареждане само за десетина минути, като зарядните устройства са така създадени, че да предпазят мобилните телефони, таблети и айпади от прегряване и повреждане.

Quick Charge 4+

Версията Quick Charge 4+ вече е на пазара и се характеризира с три значими подобрения:

1. Dual Charge протоколът позволява токът да тече по две независими линии, което намалява загряването с около 3°С и съответно по-бързо зареждане с до 15 % спрямо Quick Charge 4. Това се постига благодарение на два интегрирани протокола:

  • Intelligent Thermal Balancing насочва тока винаги към по-студената линия и така изравнява температурните нива на линиите;
  • Advanced Safety Features следи за превишаването на температурата над определени предварително, лимитирани нива и предпазва устройството от прегряване и късо съединение.

По-този начин имаме поредно усъвършенстване на технологията за бързо зареждане.

Quick charge технологията 3

Динамиката на иновациите на Qualcomm е толкова голяма, че докато се подготвяше този материал, ръководителят на направлението за зарядни технологии Джош Уорнър представи Quick Charge 5, като първите устройства с Quick Charge 5 се очаква да излязат на пазара в края на 2020г. Контролерите за управление на захранването, които са едни от най-важните компоненти на зарядните устройства са SMB1396 и SMB1398, а самите чипове – SoC Snapdragon 865, Snapdragon 865 Plus и по-нови. Докато Quick Charge 4+ осигурява зареждане на смартфоните до 50% за 15 минути, версията Quick Charge 5 зарежда най-разпространената 4500 mAh акумулаторна батерия до 50% само за 5 минути, като пълното и зареждане ще отнеме не повече от 15 минути. Освен това QC5 дава възможност да бъдат създадени зарядни устройства за мобилни устройства с мощност над 100W. По-този начин най-новата версия е 10 пъти по-бърза от първата Quick Charge 1, която излезе през 2013г. През 2013 година компанията обяви Quick Charge 1 и така премина от 5W на 10W зарядна мощност. Сега мощността е 100W+. Освен това ефективността на новата версия достига до 70% повече от Quick Charge 4, а температурата на зареждане е намалена с цели 10°С.

Друго предимство е, че Quick Charge 4 и 4+, QC5 използва протокола USB-PD. По този начин всяко устройство, което поддържа USB Power Delivery ще може да се възползва от скоростта на QC5.

текст: инж. Д. Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори