Индустриална електротехника и автоматикаКак да направя

Шублер – устройство, видове и приложение

Шублерът е измервателен инструмент, чрез който се измерват лесно и прецизно размери, вътрешен и външен диаметър, дълбочина и др. От зората на цивилизацията човек се е нуждаел от измерване на различни размери и е използвал различни начини и инструменти за това. Най-старият инструмент, наподобяващ принципа на действието на шублера, е открит в потънал кораб край Италия и е на възраст около 2600 години.

Устройство на шублер

Шублерът се състои от две части, движещи се една спрямо друга. Едната е статична и върху нея е изобразена измервателната скала. Върху другата част се намира маркер за измерената стойност, обикновено съчетан с нониус, или скала на Верние. Основната измервателна скала обикновено е с резолюция от 1 мм, а нониусът позволява измерване с точност до десета от милиметър.

Пример:

Измервате размер на детайл и основната скала показва 32мм и малко. За да разберете точно колко е това „и малко“ се използва нониус скалата, изобразяваща десета от милиметър. Вижте коя от стойностите по нея съвпада най-точно със съответното деление по основната скала. Ако това е 3, то в такъв случай размерът на детайла е 32.3 мм.

Шублер – устройство, видове и приложение 1

Самото измерване се извършва чрез големите челюсти (за външен диаметър и размер), малките челюсти (за вътрешен диаметър и размер) или чрез специална тънка щека, която служи за измерване на дълбочина. Не всички шублери разполагат с дълбокомер, но повече имат.

caliper vikiwat

Това стандартно устройство се отнася за обикновените аналогови шублери. Дигиталните и шублерите с индикаторен часовник притежават някои различия от тази конструкция.

Вижте всички Шублери във Викиват ТУК

Видове шублери

Според принципа си на действие и по-точно според начина на визуализиране на показанията може да различим три основни вида шублери.

  • Аналогов. Това е обикновеният шублер, чието устройство разгледахме вече. Отличава се с висока надеждност поради опростената си конструкция. Минус при него е по-трудното разчитане на данните от нониуса.
  • Дигитален. По конструкция не се отличава особено от аналоговия шублер, но при дигиталния измерената стойност се визуализира на дигитален дисплей. Предимството му е, че данните са лесно четими, обикновено с едри цифри върху дисплея. Освен това електрониката му позволява да се запаметяват данни и да се нулира показанието при определена стойност, за да може да се измери разлика между стойности. Като недостатък отчитаме зависимостта от батерия, но това не е сериозен проблем, тъй като повечето дигитални шублери са снабдени и с аналогова скала. При тях е нужно и по-внимателно боравене с устройството, за да не се счупи дисплеят или да не се повреди самият измервателен механизъм (например от прах, влага или омазняване).
  • Със стрелкова индикация или индикаторен часовник. При този вид шублери отново всичко е както при аналоговия, освен нониус скалата. Тук тя е заменена от индикаторен циферблат със стрелка, която показва стойността обикновено до десета от милиметъра. Шублерът с индикаторен часовник реално няма недостатъци, освен може би както при дигиталния е нужно да се борави по внимателно, за да не се счупят или повредят циферблатът и измервателният механизъм.
Шублер – устройство, видове и приложение 2

Допълнителни функции на шублерите

Освен основната функция на шублера да измерва външен и вътрешен размер, има и някои други фукнции и възможности, които е добре да имате предвид при избор на шублер.

  • Дълбокомер – както споменахме, повечето шублери притежават тази функция, но не всички. Ако държите вашето устройство да може да измерва дълбочина, уверете се, че избраният от вас шублер има тази възможност.
  • Застопоряващ винт – отново повечето шублери притежават такъв винт, който при затягане застопорява шублерът в дадено показание. Полезна функция ако желаете да сравнявате детайли или да запазите показание за по-късно.
  • Колелце за прецизно преместване на показанията – използва се точно за това – чрез завъртане с палеца на механизъм с колелце се премества прецизно едната част на шублера спрямо другата. Така лесно и бързо постигате точно желана стойност чрез ръчно нагласяне.
  • Скала/дисплей/циферблат в метрична и имперска мерна система – възможно е шублерът да е оборудван с двата вида мерна система. Това е полезно, ако боравите най-вече с тръби и кръгли детайли, и е нужно да ги измервате в цолаж. 1 цол = 1 инч.
  • Екстри при дигиталния дисплей – електрониката при дигиталните шублери позволява различни възможности на устройството, като нулиране на стойност, запаметяване на една или повече стойности, подсвет на дисплея, индикация за изтощена батерия и др.

Вижте всички Шублери във Викиват ТУК

Приложение

Шублерът намира широко приложение във всички области на индустрията, машиностроенето, електрониката. Задължителен инструмент е както в лабораторни условия, така и в производствени или ремонтни дейности. Използван интензивно от професионалисти, но не е чужд и за любителите механици и домашни майстори поради надеждността, лесната употреба и достъпната цена.

Тагове
Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори