Електротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи

Сигнални розетки

Сигнална или още информационна или комуникационна розетка се нарича неподвижно контактно гнездо инсталирано в стената с различен по вид конектор, осъществяващо контакт, съединение на линия с ниско напрежение, най-често служещо за пренос на данни. В зависимост от предназначението си тези портове се използват най-често за локална интернет мрежа, кабелна телевизия, телефон, аудио система, охранителна система и др. Приложение намират и комбинирани розетки, състоящи се от няколко гнезда или конструкции, в които могат да се вградят няколко различни модула.

С помощта на сигналните контакти, наричани и розетки се освобождавате от плетеницата от кабели и подобрявате естетиката на дома или офиса си, а предварителното проектиране и планиране на поставянето на кабели в стените е важен елемент от създаванато на комуникационната система на всеки съвременен дом или офис. Повечето сигнални розетки се намират на местата, където са поставени електронните системи в един дом, това обикновено е хола, всекидневната или трапезарията, но някои от тях намират място и в спалнята, например розетките с USB изход, за да улеснят зареждането на смартфона, фитнес гривната или друга електроника през нощта. Розетките, както и ключовете и контактите, могат да бъдат комбинирани с различни по цвят рамки, което увеличава изборът на визуално съчетание с интериора на помещението, в което ги разполагате.

Сигналните розетки навлизат в нашето съвремие по аналогия на контактите. Както контактите позволяват да се включи различен електрически уред на подходящото за него място, поради наличието на контакт наблизо, без да се налага целия дом да е опасан от видими кабели, така и сигналните розетки позволяват да се предаде информационен сигнал, бил той аналогов или цифров в различни части на дома, без за това да се налага оплитането на жилището със сигнални кабели. Може да се каже, че сигналните розетки са бъдещето на всеки модерен и изискан дом.

Вижте всички Сигнални и информационни розетки във Викиват ТУК

Видове сигнални розетки

Розетките в зависимост от мястото си в схемата могат да бъдат:

 • индивидуални – ако в нея влиза един кабел и линията свършва там;
 • преходни – ако влиза кабел, осигурява се порт и линията продължава към следваща розетка, разположена на друго място в същото помещение или друга стая в жилището или офиса;
 • крайни – когато розетката е последна в линията и кабела след нея не продължава нататък.

Розетките в зависимост от сигнала, могат също да бъдат: LAN, USB, HDMI, VGA, RCA, USB Type-C и др.

 • LAN розетките са с конектор RJ45 и служат за включване на интернет кабел, като по този начин могат да изградят локална интернет мрежа, при която кабелите са поставени в стените и не пречат на интериора. Тези розетки намират  широко приложение в съвременните офиси с много на брой работни места, когато заради бързината и сигурността на връзката се предпочита кабелен интернет, вместо Wi-Fi.
 • TV розетките, както говори и самото им наименование, са за включване на коаксиален кабел за телевизионен сигнал. Характеризират се с това, че изглеждат като концентрични кръгове със щифт в средата или ако е F конектор (САТ) – с отвор в средата. Това са едни от първите розетки намерили широко приложение в изграждането на жилищни сгради още през 80-десетте години на миналия век.
 • AUDIO розетките служат за отдаване на аудио сигнал. Те са с, притискащи жилото на аудио кабела, клеми в червено и черно. Наричат ги и клеми за тонколони. Освен в жилища на, обичащи музиката, намират място и в барове, кафе-аперитиви и други заведения с добро озвучаване.
 • USB порта също може да бъде изпълнен като розетка. Позволява включване на USB конектор на кабел за зареждане на мобилни устройства. Вместо да използвате зарядно устройство, което да включвате в контакта, имате вграден в розетката адаптер, често снабден и с удобна поставка за мобилния телефон, на който можете да го поставите смартфона, докато се зарежда.
 • HDMI слота позволява включване на кабел с конектор HDMI за пренос на аудио и видео сигнал. Когато искате да свържете лаптопа или домашния си компютър с телевизора, за да гледате на широк екран снимки или филм, не е необходимо да закупувате  кабел, който да пресича цялото помещение. Достатъчно е при изграждането на електрическите системи в дома си, да сте предвидили и поставянето на комуникационни линии и розетки.
 • Телефонната розетка с гнездо тип RJ11, RJ12 е за стационарна телефонна линия. Макар и да не са вече толкова често срещани, стационарните телефони все още са неизменна част от някои домове. Този тип розетка, също е една от първите, които се поставяха още в края на миналия век.
 • Розетката RCA е за пренос на аудио сигнали. Тя е се състои от три последователно подредени F конектори в червено, бяло и жълто. Може конекторите да са само два или две двойки (2 pairs of RCA (L/Black + R/Red) ports). Това е също удобен и ненатрапващ се начин да свържете аудио уредбата си с телевизора или тонколоните, особено ако са в противоположните страни на помещението.
 • По-стария модел за пренос на аудио и видео сигнал изисква розетка VGA + 3.5mm жак. По-рядко ще видите този тип розетка, но също намира приложение. Това е нещо като стар вариант на HDMI.
 • Ако се нуждаете само от видео сигнал, например ако се налага често да ползвате видео проектор, ще си изберете розетка само с VGA, което отговаря на гнездо тип HD15. Този тип розетки намират приложение в учебни зали, обществени зали, конферентни помещения и други помещения в публичната администрация
 • За телевизионен и радиосигнал може да се използва розетката TV + R. Макар и доста рядко срещана, това е розетка, която има своето място при аудио и видео студия.
 • Срещат се и розетки с интегрирана система за приемане на bluetouth или т.н. bluetouth audio receiver.

Често розетките са комуникационни модули с размер ½ от размера на стандартна розетка и това позволява поставянето на втори модул в същото гнездо. Повечето производители поддържат в асортимента си различни модули и в зависимост от желанието на потребителя, се използва унифицирана „празна“  розетка, в която се поставят различни модули.

Вижте всички Сигнални и информационни розетки във Викиват ТУК

Сигналните розетки са вероятно толкова видове, колкото и сигналите, които могат да се транспортират по кабел. Тук изброихме само най-употребяваните и най-честото им приложение без претенции за изчерпателност.

текст: инж. Д. Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори