Електротехника за бита и съвети

Ултразвукова вана за почистване

Ултразвуковото почистване е метод за премахване на замърсявания от различни повърхности чрез използването на ултразвук във водна среда при създаване на имплозии на кавитационни мехурчета. Този метод се използва при Ултразвуковата вана за почистване.

Ултразвукът е звук с честота на вълната от 20 kHz до 100 kHz. В зависимост от конкретното му приложение за почистване се използва ултразвук с различна честота. Това е звук, който е над границата ни на чуваемост, затова и се нарича ултра т.е. свръх, извън предел, крайно, прекалено.

Ултразвукова вана за почистване 1

В битови условия ултразвуковото почистване се извършва от специално конструиран уред, наречен вана за ултразвуково почистване. Това е устройство, което преобразува електрическата енергия в ултразвук. Той от своя страна индуцира високочестотни вълни, които образуват вакуумни мехурчета, които се движат във флуида, който най-често е вода, но може в нея да бъде разтворен препарат, улесняващ почистването. Когато кавитационните мехурчета достигнат определена повърхност те извършват имплозия. При колапса на мехурчетата, те въздействат на предметите, които са във ваничката и отстраняват замърсяванията от типа на: прах, масло, варовик, пигменти, ръжда, сажди и други отлагания. Най-често чрез ултразвуковата вана се почистват бижута, инструменти, прибори за хранене, бебешки играчки и биберони, шишета за хранене, хирургически инструменти, очила, ножчета на електрически самобръсначки, монети, гребени, зъбни протези, брекети, части на двигатели и др. Някои машини могат да почистват и дрехи. Обикновено това са ултразвукови машини без собствен резервоар. Мръсотията се отстранява и от труднодостъпните места, като глухи отвори, цепнатини със сложна форма и вътрешността на извити тръби. Предимството на този метод е, че той осъществява ефективно, но щадящо почистване на много на брой предмети, без използване на скъпи препарати. Основните части на ваничката за почистване с ултразвук са:

 • съд от алуминий или неръждаема стомана (има модели, които нямат резервоар и тогава се ползва купа или мивка);
 • пиезокерамични преобразуватели, които се намират отстрани или под резервоара. Именно те генерират ултразвуковата енергия. Може вместо тях да се използват и магнитострикционни преобразуватели;
 • отвор за източване на водата. Улеснява изтичането на водата след използване на уреда (не всички уреди имат дренажна система);
 • ключ за включване е изключване (има модели с автоматично изключване);
 • кошничка за поставяне на предметите за почистване. Предотвратява надраскването на предметите при почистване;
 • таймер, с който задавате времето за почистване (не всички уреди го имат);
 • температурни и честотни контролери, регулатори за режими на работа и др.

Вижте всички Ултразвукови вани във Викиват ТУК

Особености

Честота

Размерът на кавитационните мехурчета пряко зависи от честотата на ултразвуковите вълни. Зависимостта е обратнопропорционална. Високите честоти произвеждат малки мехурчета, които осъществяват по-нежни почистващи действия за по-фини предмети за почистване. Ниската честота произвежда по-големи мехурчета, които се използват за по-едри и груби предмети. Честотата с най-добра ефективност е около 40 kHz и повечето ултразвукови ванички, които нямат регулатор на честотата са настроени на тази честота.

Мощност

По-високата мощност създава повече мехурчета и почистването става по-бързо, но ако мощността стане прекалено голяма има опасност да се повредят предметите за почистване. Мощността в домашните уреди обикновено е фабрично зададена за даденото устройство и не подлежи на промяна.

Време за почистване

Времето за почистване зависи както от мощността, така и от степента на замърсяване на предметите. Обикновено един цикъл за почистване на средно замърсени предмети е от 1 до 9 минути. При по-добрите вани за ултразвуково почистване има таймер, чрез който се задава времето на цикъла, след изтичането, на което машината се самоизключва.

Ултразвукова вана за почистване 2

Поддръжка и съвети за безаварийна работа

 • налейте достатъчно вода в съда на машината, така че предметите поставени в нея да бъдат напълно покрити. Ако водата е недостатъчно, това може да повреди датчика;
 • ултразвуковата ваничка трябва да е на хоризонтална повърхност. Имайте предвид, че устройството вибрира и ако е на наклонена плоскост или съвсем близо до края на повърхността, на която е поставено, то може да падне;
 • всички предмети за почистване трябва да са изцяло в кошничката, без нито един техен край да опира във повърхността на ваничката, тъй като може да надраска или повреди резервоара;
 • ако използвате разтвори за почистване, не трябва те да са с твърде алкален или киселинен характер;
 • никога не използвайте алкохол, бензин или запалими разтвори за почистване, това може да доведе до пожар.

Вижте всички Ултразвукови вани във Викиват ТУК

Приложение

Ултразвуковите вани са подходящи за почистване са всички предмети, които не са химически активни при взаимодействието си с вода. Ултразвуково почистване се използва за почистване на стъкло, полимери (пластмаси), метали, включително благородни, керамика и порцелан, електронни платки и др. Ултразвуковото почистване не стерилизира предметите, затова при медицински приложения се извършва стерилизация като последващ етап на почистването.

Ограничения

Ваничките за ултразвуково почистване са неприложими за следните изделия: предмети от дърво, естествени перли, изделия от кожа, часовникови механизми. Някои устройства като микрофони, акселерометри, зумери, жироскопи могат да се повредят от вибрациите с висока честота. Не трябва да се поставят диаманти в ултразвуков почистващ апарат. Диамантите, които имат значителни примеси са изложени на риск от увреждане, тъй като ултразвуковите вибрации могат да влошат структурата на тези включвания и дори да се напукат. Други камъни, които могат да бъдат повредени от ултразвукова ваничка са: изумруд, оникс, опал, танзанит, лазурит, тюркоаз. По принцип повечето скъпоценни камъни не са подходящи за ултразвуково почистване и не бива да рискувате да ги поставяте в почистващия апарат, освен ако не сте сигурни, че са достатъчно трайни и необработени (например необработен рубин). Това важи и за повечето синтетични или фалшиви скъпоценни камъни. Когато малки скъпоценни камъни с обков са наредени в низ, те могат също да се натрошат от вибрациите. Най-добре е да се консултирате с бижутер какво можете и какво не можете да почиствате от вашите бижута.

Също така изделия от волфрам не бива да се почистват с ултразвук, защото процесът на почистване може да ги увреди.

Все пак ултразвуковите почистващи ванички са много популярни и разпространени и вършат чудесна работа ако спазвате няколко прости правила написани в инструкцията им за ползване. Предимствата на тези уреди са безспорни и затова намират толкова широко приложение.

текст: инж. Д. Костов

Сходни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Бутон за връщане нагоре
Затвори